На необичайна „находка“ се натъкна полицията в пазарджишкото село Калугерово. В стопанско помещение на бившето ТКЗС е открита огромна високотехнологична оранжерия за марихуана, която е прикривана в хале за легален добив на криптовалута, предаде бТВ.


Само готовата за продажба суха листна маса е на стойност половин милион лева.


При гасене на пожар в производствено помещение на фирма за копаене на криптовалута служители на МВР случайно се натъкват на движеща се стена, зад която откриват огромна оранжерия за марихуана.


В нея се отглеждали 1100 броя растения, а оборудването е на стойност над 100 000 лева.


След изгасяването на огъня на пожарникар му направило впечатление огромното количество чували с компост в близост до копачките за биткойни. При последвало претърсване зад фалшива стена е открито тайно стълбище до втория етаж, където била наркооранжерията.


Арестуван е управителят на фирмата наемател на помещенията. Той е с чисто криминално досие.


„На първия етаж в помещението се намират устройства за копаене на така наречената криптовалута. Те са били за прикритие на основната незаконна дейност на наемателя - предвид обстоятелството, че при отглеждане на марихуана се консумира голямо количество електроенергия“, обясни апелативният прокурор Тодор Деянов.


„До 8000 лева всеки месец е заплащала фирмата, която е наела това помещение, за ползване на ток“, информира директорът на полицията в Пазарджик Ивайло Тишев.