Свързани новини

10.08.2020 12:28

Опасност от водна криза по Черноморието: Ревизоро

Видян 3428 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако веднага не се вземат мерки, водната криза в Перник ще се повтори с цялото Черноморие. Това предупреди днес пред БНТ екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро. "Ако догодина няма вода, коронавирусът и липсата на хора по курортите ще бъде детска игра тази година в сравнение с това, което ще е догодина", каза Димитров.

Според министъра проблемът идва от това, че цялото Черноморие разчита на язовир "Камчия", но той страда от три поредни години без сняг. "На Нова година язовирът беше 100 млн. (кубика), в момента е 60. Нямаше жители, нямаше туристи, но сега дойдоха. Какво правим, ако за трета поредна година нямаме сняг? Ще правим това, което Перник прави един месец преди да въведе кризата", коментира Димитров, предаде Сега.

Димитров твърди, че няколко пъти е водил разговор с премиера за опасността от водна криза. "До края на този мандат вода ще има, и за земеделци, и за питейно-битови нужди. Но нали на следващия премиер, който и да е той, му казваш, "Добре дошъл, след три месеца сме в криза", описа ситуацията той. Министърът предлага следното решение на проблема, към което смята, че трябва да се пристъпи веднага:

"Това, което може да се направи: Язовир Камчия захранва цялото Черноморие. Подаването за Варна може да се намали до 1 млн. месечно от "Камчия". От язовир "Цонево" (преди "Георги Трайков") си има изградени помпи още по времето на комунизма, за захранване на Варна. Да спестим водата в "Камчия". До догодина, до Нова година ни трябват 100 млн. кубика. А ние имаме 62. Т.е. следващия сезон ако не падне сняг и дъжд, и то за трета поредна година, трябва да имаме решение.

Ако изключим Варна, може да се направи следното - има два язовира които трябва светкавично да се поправят. Язовир "Порой" и язовир "Ахелой", да се направят 10 км довеждащ тръбопровод, което е нищо, две малки пречиствателни станции и три помпени станции - две за "Порой", една за "Ахелой" и да се качи в същия довеждащ водопровод за Бургас. По този начин ще бъдат закачени още два язовира. Но те трябва да се ремонтират сега, за да се понапълнят зимата, ако вали. Това трябва да се случи веднага".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 26.09.2020 12:14

    Хора въоръжавайте се ама не само с търпение че то свърши вече...

  • 001 Anonimen 26.09.2020 12:11

    А кога секохте горите и внасяхте боклука от италия не мислехте че водата ще изчезне а...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни