За съжаление спецификите им са такива, че около тридесетата година започват да загниват отвътре и всяка зима има сигнали за паднали клони, които създават предпоставки за инциденти.

Свързани новини

17.05.2023 17:31

Опасните дървета в центъра на София ще бъдат подменени с чинари

Видян 713 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В София започва обследване на тополите по бул. Васил Левски. Експертите на дирекция Зелени системи установят тяхното състояние, като опасните дървета ще бъдат подменени с по-устойчив вид - чинари. Обследването ще започне от ъгъла на бул. Васил Левски и ул. Хан Крум.


„В разгара на пролетния сезон сме и ще направим обследване на тополите по бул. Васил Левски. Тополите са дървета, които са бързорастящи, но за съжаление не са много дълговечни. При тях има опасност от загниване в стволовете, суховършия и пречупване“, каза директорът на дирекция Зелени системи ландшафтен архитект Димитър Данчев. Общо 38 дървета в отсечката от НДК до площад Патриарх Евтимий ще бъдат обследвани.


Обследването се прави със специален уред, който показва състоянието на дървесината и дали в дънера има кухини и загниване. Опасните дървета ще бъдат подменени още в рамките на този месец с чинари. Част от опасните тополи през миналите години са подменени с нови платани, те са устойчиви за градска среда.


„Много е важно да подменяме дървета, които не отговарят на критериите за здрави и жизнени дървета, каза общинският съветник Симеон Колев и припомни, че в миналото са засаждани масово тополи, защото растат много бързо. За съжаление спецификите им са такива, че около тридесетата година започват да загниват отвътре и всяка зима има сигнали за паднали клони, които създават предпоставки за инциденти.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец