Според ООН до 1,7 милиарда души в 107 икономики вероятно ще усетят въздействието на поне една от трите кризи, като особено застрашени са хората в Африка, Азия и Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Карибите

Свързани новини

14.04.2022 15:05

ООН: Светът е на ръба на "перфектна буря", тъй като войната в Украйна ескалира множество глобални кризи

Видян 1631 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на Организацията на обединените нации предупреди, че светът е на ръба на "перфектна буря", тъй като войната в Украйна влошава състоянието на световната икономика, която вече изпитва затруднения, предаде CNN.




В съобщение за пресата в сряда ООН заяви, че войната може да доведе до "триизмерна криза" в областта на храните, енергията и финансите - области, които вече са силно засегнати от Covid-19 и изменението на климата.




"Сега сме изправени пред перфектна буря, която заплашва да опустоши икономиките на развиващите се страни", заяви Антониу Гутериш.




"Народът на Украйна не може да понесе насилието, което се упражнява върху него.


 


"А най-уязвимите хора по света не могат да се превърнат в съпътстващи жертви на поредното бедствие, за което не носят никаква отговорност. ""



В доклада се посочва, че Русия и Украйна осигуряват около 30 % от пшеницата и ечемика, консумирани в световен мащаб, като Русия е и най-големият износител на природен газ, вторият по големина износител на петрол и значителен производител на торове.




Според ООН до 1,7 милиарда души в 107 икономики вероятно ще усетят въздействието на поне една от трите кризи, като особено застрашени са хората в Африка, Азия и Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Карибите.


 


 


В кратък доклад на ООН се предлагат многобройни краткосрочни и дългосрочни препоръки за предотвратяване на глобалните кризи, включително преминаване от изкопаеми горива към възобновяема енергия, предоставяне на финансиране от страните от Г-20 и банките на най-слабо развитите страни и ограничаване на ограниченията за износ на храни.




"Трябва да измъкнем развиващите се страни от финансовия ръб", добави Гутериш. "Международната финансова система има дълбоки джобове.


 


"Преди всичко тази война трябва да приключи. Трябва да заглушим оръжията и да ускорим преговорите за постигане на мир, сега. "




"За народа на Украйна. За хората от региона. И за хората по света. "


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и