Знаковата сделка, която дава възможност за износ на украински торове, зърно и други хранителни продукти, беше подписана миналата седмица в Истанбул от представители на Русия, Украйна, ООН и Турция.

Свързани новини

26.07.2022 12:16

ООН коментира сделката за износ на зърно от Украйна

Видян 1071 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ООН очаква товарните кораби, превозващи зърно от Украйна, да се придвижат до няколко дни, заяви Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Всички страни по споразумението, подкрепено от ООН, Русия, Турция и Украйна, потвърдиха ангажиментите си по него, за да се деблокира износът на зърно, каза той на редовен брифинг.

"Можем да ви кажем, че след подписването на споразумението страните по инициативата и ООН поддържаха чести контакти, включително и вчера. Всички страни потвърдиха ангажимента си към инициативата", заяви Хак. "До утре всички страни и ООН ще присъстват в Съвместния координационен център в Истанбул. "

Очаква се първите кораби с украинско зърно да започнат да се движат "до няколко дни", каза говорителят, без да посочи по-точни срокове. "Съвместният координационен център ще поддържа връзка с корабоплавателната индустрия и ще публикува подробни процедури за корабите в най-близко бъдеще", добави Хак.


Знаковата сделка, която дава възможност за износ на украински торове, зърно и други хранителни продукти, беше подписана миналата седмица в Истанбул от представители на Русия, Украйна, ООН и Турция.


Един ден след подписването на споразумението обаче Киев обвини Русия, че е насочила поне четири крилати ракети към силози за зърно, разположени на голямото търговско пристанище в Одеса. Москва отрича да е нанасяла удари по пристанищна инфраструктура, като отново заявява, че удря изключително военни цели. В Одеса Русия съобщи, че е ударила закотвен украински военен кораб и склад с противокорабни ракети Harpoon, доставяни от Запада.

По-рано в понеделник руският външен министър Сергей Лавров заяви, че сделката за зърно не е свързана по никакъв начин с продължаващата военна операция срещу страната. "В рамките на споразумението за зърното Русия не пое никакви задължения, които да попречат на продължаването на специалната военна операция и унищожаването на военната инфраструктура", заяви Лавров.

Висшият дипломат отбеляза, че "зърненият терминал в Одеса е разположен на значително разстояние от военни съоръжения" и Москва не е създала никакви пречки за износа на зърно с действията си.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!