Свързани новини

25.10.2013 13:44

Оланд е най-слабият президент от 30 г.

Видян 832 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Французите са на мнение, че президентът Франсоа Оланд е най-слабият и най-нерешителният държавен глава през последните 30 години, гласят публикувани днес резултати от социологическа анкета. Изследването на института за демографски проучвания "BVA" е извършено на 11 и 12 октомври и показва, че Оланд има одобрението само на 27% от анкетираните, докато този показател на неговия предшественик Никола Саркози е 45%.


Най-високо е мнението за покойния президент Франсоа Митеран – 57%, следван от Жак Ширак (56%). Позитивно мнение за Митеран имат 89% от симпатизантите на левицата срещу 33% от привържениците на десницата. Анкетиращите заключават, че ниската популярност на Франсоа Оланд е резултат от "ефекта носталгия" по неговите предшественици.


Според интервюираните най-смелият президент е Никола Саркози (41%), следван от Митеран (37%). Много назад в подреждането е по смелост е Жак Ширак (9%), а последен е Оланд (8%).


Вчера във в. "Фигаро" пък се появи информацията, че четири пети от френските гласоподаватели вярват, че френският президент Франсоа Оланд няма да спечели следващите президентски избори през 2017 г. Изданието се позовава на допитване до общественото мнение, извършено от социологическия институт Харис интерактив.


76% от анкетираните смятат, че Оланд е човек, който не държи на обещанията си. 68% мислят, че той не е компетентен да се справя с наболелите въпроси като безработицата, разногласията в правителството и повишаването на данъците. За сравнение 54% от анкетираните са убедени, че твърдата линия на френския министър на вътрешните работи Манюел Валс го превръща в идеалния кандидат на социалистите за президентските избори през 2017 г., на които той може да победи кандидата на десницата.


Въпреки че според последните проучвания Никола Саркози изпреварва Оланд по одобрение, по времето когато Сарко беше президент, той също не беше особено долюбван от гражданите на страната. Откакто влезе в длъжност през 2007 г., той се превърна в обект на такава антипатия, каквато не е изпитвана към никой друг френски президент от най-новата история.


Според шоумена Кристоф Алевекю Саркози е нищо повече от "опасен умопомрачен глупак, който вярва на собствените си лъжи". Андре Беркофф, автор на книгата "Ловът за Сарко", коментира, че обществото не може да приеме Саркози, защото той е отстъпил от традиционното схващане за президентската институция.


Авторът поясняваше, че Саркози е недолюбван и заради решението да каже на глас някои не особено приятни за французите дълго прикривани истини: "Хората бяха щастливи при Митеран и Ширак, защото тези държавници поддържаха убеждението, че французите са нещо като богоизбрани и за тях основните икономически правила не важат. Но Саркози разби тази илюзия. И беше намразен и за това".


Негативното отношение към френският президент стана тенденция и в цяла Европа. За европейците именно той беше най-популярният политик на континента, но същевременно и най-малко харесваният. Преди първия тур от президентските избори във Франция от 2012 г. стана ясно, че цели 60 на сто от хората, които са готови да дадат гласа си за Оланд, го правят с един единствен мотив – да се отърват от Саркози. След поражението си на изборите той стана и единственият френски президент с един мандат от 1981 г. насам.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Изключително харизматични и обаятелни ще сте

Изключително харизматични и обаятелни ще сте днес,