Подготвя се национален ваксинационен план. Това стана ясно по време на работно съвещание на Министерския съвет. Беше подчертано, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани, както и че се обмисля стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия, предаде бТВ. 


„Вървим напред по отношение на логистиката. По предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, е тази на „Пфайзер“, вероятно преди Нова година или непосредствено след. От тази ваксина ще пристигнат първо 125 хил. дози“, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов.


От заседанието стана ясно още, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост, а през изминалата седмица над 12 хил. души са излекувани от COVID-19. Министър-председателят беше категоричен, че лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла. 


Министърът на здравеопазването добави, че полагащите се 1000 лв. на всички медицински специалисти на първа линия днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им. В това число влизат и медиците от Поморие, които се оплакаха от ниските си възнаграждения за октомври, въпреки че работят в COVID отделение.


„Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, каза премиерът Бойко Борисов.


Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица – за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов каза, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 хил. и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система.  


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов акцентира върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица.


„Използваме иновативен подход – за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса“, посочи Борисов.


Той поясни, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. 


"Очакваме процедурата да бъде бърза. В рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим  със средства от НАП, които впоследствие да бъдат възстановени от ОПИК“, уточни министърът на икономиката.


Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.