Свързани новини

20.08.2021 14:08

Около 1% от тестваните за хепатит С в София са с положителна проба

Видян 1063 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 1% от тестваните за хепатит С в болница „Свети Иван Рилски“ са с положителна проба за заболяването. От 28 юли в лечебното заведение се провежда безплатно тестване, което ще продължи до края на август, предаде БНР.


Около 100 пациенти годишно се обръщат към клиниката по гастроентерология към болница „Свети Иван Рилски“ с хепатит С за доуточняване на диагнозата. И минимум толкова пациенти годишно получават съответното болнично лечение за хроничен вирусен хепатит С, посочва професор Красимир Антонов, началник отделение „Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация“.


Пациентите с положителни проби ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение.


„Това до голяма степен ни ориентира до каква степен ние можем да очакваме бързо оздравяване на съответния пациент със съответната терапия или съответният пациент подлежи на допълнително уточняване, примерно синдром на цироза, редно е да се установи дали има усложнения, а това са така наречените варици на хранопровода, дали има асцит“.


Между 0,9 и 1,5 процента от населението у нас е с хепатит С. В местата за лишение от свобода над 22 процента са инфектирани, а в другите рискови групи, хората, които употребяват наркотици или хората на метадонова терапия, честотата е от порядъка от 10 до 12 процента.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.08.2021 14:43

    Хепатит С, рак, туберколоза. На кого му пука. Важната болест е Ковид. В белодробната болница в София всички пациенти са се "лекуват" от Ковид. Явно сме се справили с всички други болести засягащи белите дробове. Справка НЗОК!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,