Според него в парламента се е оформило мнозинство по стратегическите въпроси, но БСП е била първата партия, която се е разграничила от консенсуса за еврозоната.

Свързани новини

19.01.2023 09:49

Оформят се два големи политически блока - около ГЕРБ и ПП: Тома Биков

Видян 776 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Шансовете да подкрепим БСП не са много големи. Много малки са шансовете", заяви пред БНР Тома Биков, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Ако форматът е лидерски, г-н Борисов е нашият лидер. Не би имал проблеми да участва във всякакви формати. Това са въпроси по формата, не толкова по съдържанието – същественото е там", каза Биков. По думите му "би трябвало двустранните срещи да минат на заден план".

"Би трябвало да има конструкция, която да бъде изградена устойчиво и да е ясно, че по стратегически въпроси, които са в състояние на да съборят правителството, нямаме различия", отбеляза Тома Биков. Според него за ПП не би било голям проблем да направят правителство с БСП, тъй като са били коалиционни партньори допреди няколко месеца.

"Ако не можем да се разберем за бюджета, няма как да направим каквото и да било", посочи още той, като очерта различията между ГЕРБ и БСП по ключови въпроси.

Според него в парламента се е оформило мнозинство по стратегическите въпроси, но БСП е била първата партия, която се е разграничила от консенсуса за еврозоната.

"Ако ДБ бяха взели мандата, щеше по стратегически въпроси да се очертае едно мнозинство", смята заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"NEXO e криминален казус, който, за съжаление, има допир с политиката в България. Със сигурност щеше да се отрази на процеса на формиране на правителство", коментира Тома Биков в предаването "Преди всички".

ОТ ДБ не можаха да намерят смелостта да вземат решения, различни от решенията на ПП. Сега са изправени пред въпроса дали да не се саморазпуснат и да се влеят там, допълни той.

В българския политически живот се оформят два проевропейски центъра – ГЕРБ и ПП. Новите контури на политическата система се изразяват в двублоковост, изтъкна Тома Биков и определи ПП като основен опонент на ГЕРБ.

Той изтъкна, че това е процес, който тече от години и сега намира своя политически израз в по-либерален и по-консервативен център, с оформянето на два големи блока.

"Това ще бъде новият облик на българската политическа система, което донякъде е и нормализация на политическия живот. Нормализация, която ще наподобява европейските разделения."

В блока около ГЕРБ-СДС Биков вижда "по-консервативно настроените избиратели, хора, които имат по-локален инстинкт, скептични са към авантюризма и непрестанния прогрес, които почитат миналото наравно с бъдещето".

"Това ще бъде разделението, а тепърва предстои различните формации да се самоопределят спрямо него", подчерта Биков и прогнозира отпадане на евроатлантизма като условие за съставяне на правителство.

"Възраждане" е партия, която очевидно ще бъде устойчива в рамките на политическата система, каза още Тома Биков. 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни