Френското предложение "е известно и остава на масата", заяви Макрон пред репортери в Банкок, след като се срещна с австралийския министър-председател Антъни Албанес в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали.

Свързани новини

19.11.2022 07:22

Офертата към Австралия за френски подводници все още е актуална: Макрон

Видян 2684 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че офертата на Франция за доставка на подводници на Австралия все още е актуална, след като миналата година Канбера се отказа от сделка за подводници на стойност няколко милиарда долара, предизвиквайки ожесточен спор, съобщава Политико.

Френското предложение "е известно и остава на масата", заяви Макрон пред репортери в Банкок, след като се срещна с австралийския министър-председател Антъни Албанес в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали.

Френският президент подчерта, че подводниците ще се строят в Австралия, като отбеляза, че този избор ще запази "свободата и суверенитета" на Австралия. Той се противопостави на предложението за споразумение със САЩ и Великобритания за доставка на ядрени подводници, което според него рискува да увеличи напрежението с Китай и да направи Австралия зависима от други държави.



"Австралийците сами трябва да изберат, ние сме последователни", каза Макрон, като отбеляза, че за момента австралийското правителство не е променило мнението си по въпроса.

Миналата година между двете държави възникна остър дипломатически разрив, след като Канбера се отказа от договор за френски подводници и вместо това сключи пакт с Великобритания и САЩ за придобиване на кораби с ядрена мощност. След този ход Париж заяви, че вече не се доверява на Австралия. Отношенията между двете страни се подобриха, след като новото австралийско правителство встъпи в длъжност тази година.

Макрон потвърди, че предложението за подводница е било обсъдено и по време на двустранна среща с Албанезе в Париж по-рано тази година.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви