Свързани новини

22.01.2019 15:24

Обжалват решението за безсрочно наливане на стотици милиони в Марица Изток 2

Видян 3015 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Интересите на 1000 работници или на 7 милиона българи, които само за последната година са налели над 600 000 000 лв. в ТЕЦ Марица Изток 2? Този избор трябва да бъде направен, след като от 2011 г. правителствата на Борисов пропуснаха да решат проблема с адаптирането към новите евроизисквания на държавния ТЕЦ на въглища. Сдружението За Земята - достъп до правосъдие обжалва решението на екоминистерството от 21 декември за актуализация на разрешителното на ТЕЦ Марица-изток 2, с което централата може безсрочно да не спазва новите екологични изисквания. От За Земята разясняват, че с това решение държавната електроцентрала ще може да изхвърля живак и серни оксиди няколко пъти над нормата, докато междувременно продължава да тежи на бюджета с отрицателните си финансови резултати. Сдружението смята, че институциите раздават дерогации, без да изискват тецовете да докажат ясна оздравителна програма и екологична рентабилност, и настоява централата да докаже, че има план за по-чисто производство в бъдеще.


"Европейското законодателство позволява временно отклонение от нормите (т.нар. дерогация), само ако разходите за постигането им са несъразмерно високи спрямо ползите за околната среда. Грубо нарушение е, че в случая с Марица-изток 2 това изискване не е спазено", коментира адвокатът на сдружението Регина Колева.


Скъпото електричество на държавната електроцентрала е една от основните причини за проблемите на Българския енергиен холдинг, който го субсидира със стотици милиони и заради него неотдавна влезе в нов огромен дълг.


"Правителството изсипва впечатляващи суми в Марица-изток 2, пренасочени от публичните средства, но топлоцентралата отказва да инвестира в технологии, които ще намалят замърсяването, както изисква европейското законодателство, и няма план за промяна на тази ситуация", добавя адвокат Доминик Дойл.


Напомняме, че същият ТЕЦ отделя повече от петилетка между 3 млн. и 5 млн.лв. годишно за футболния отбор Берое, който не е държавен. Съществуването на Марица Изток 2 прави възможно наливането на по 30-ина млн. лв. годишно за „студен резерв” в централите на Доган и обръча на Ковачки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни