Обвинението е в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

Свързани новини

22.03.2023 09:33

Екстрадираха в САЩ приближена до Ружа Игнатова заради участие в криптоизмамата OneCoin

Видян 1699 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българкатa Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ заради повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от БТА. В съобщение на министерството се посочва, че Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия.


Тя е работила като ръководител на правния отдел на OneCoin. В обвинението срещу Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на криптокралицата Ружа Игнатова. Американските власти твърдят, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.


Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.


В Софийската градска прокуратура няма разследване за дейността на OneCoin, заяви говорителят ѝ Христо Кръстев.


"То се води само на територията на САЩ, тъй като се твърди, че престъпната дейност е извършена именно там. Изпращани са съобщения по телевизия и радио за това, че ако се инвестира в криптовалутата ще се постигне доста голяма доходност", заяви той.


Екстрадицията на Дилкинска е поискана още преди две години. Издадена е била и червена бюлетина за издирване по линия на Интепрол. През лятото на 2021 г. жената е арестувана в София. Делото се е забавило, защото са искани допълнителни материали от разследващите в САЩ.


Преди близо година основателката на OneCoin Ружа Игнатова бе включена в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани бегълци. От бюрото обещават 100 000 долара награда за информация, която да доведе до ареста на българката. Игнатова е търсена по обвинения в заговор за извършване на пране на пари и заговор за извършване на измама с ценни книжа.


Кирил Пламенов






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 шменти капели 22.03.2023 11:34

    А корумпираните престъпни помагачи от правителствата на мутрата защо не са обвинени, или още ги пазят като свои кучи синове?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей