Свързани новини

31.01.2013 10:54

Общините кроят бюджета по нови правила

Видян 1041 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общините ще планират бюджета си по нови правила. Това ще стане с промяна в Закона за публичните финансии, която днес депутатите трябва да приемат на второ четене. Според нея размерът на общинския дълг не трябва да надвишава 15% от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните 3 години, изчислена на базата на данните от годишните финансови отчети, съобщи Дартснюз.


Досега ограничението беше 25%, но базата за сравнение беше единствено предходната отчетна година. Целта е да се използват данните от последните три години, тъй като това ще даде по-ясен поглед върху състоянието на даден регион. Общата изравнителна субсидия, която се разпределя по общини, вече ще трябва да бъдат съгласувани с Националното сдружение на общините, гласи друга поправка в закона. Всяка година общините получават определена сума като държавна субсидия, но нейният размер ще се съгласува със сдружението.


Ако бъде приет от парламента, законът влиза в сила от началото на 2014 година. Работата по самите бюджети обаче започва от февруари. Общините ще могат да поемат в дългосрочен план и ангажименти по управлението на оперативни програми или други капиталови разходи. Но няма да имат право да се нагърбват със задължения, които надхвърлят 10% от утвърдените за предходната година разходи по бюджета.


Общинските съвети пък ще имат по-големи правомощия по определяне на самите разходи – ще могат да правят предложения и да преразпределят, включително държавно делегирани дейности и капиталови разходи. Приходите от продажба на общински нефинансови активи ще се изразходват само за изграждане и ремонт на социална и техническа инфраструктура, а приходите от приватизация – само за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак