Обезщетение при прекратяване на трудов договор за неизползван отпуск

Свързани новини

21.11.2022 13:36

Обезщетение при прекратяване на трудов договор – какви са правата ни

Видян 1211 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 1.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прекратяването на трудовите правоотношения е момент на разтрогване на една правна връзка, който води съществени юридически последици след себе си. Тук е необходимо отношенията да се разрешат по такъв начин, че развоят да бъде справедлив и за двете страни – работник или служител и работодател. Законодателят е разрешил този проблем чрез предвиждане на имуществено обезщетение, което да уравновеси правния мир.


Какви са обезщетенията, на които имаме право при напускане на работа и какво можем да търсим от работодателя си, когато прекратяваме отношенията си с него? В следващите редове ще откриете основните хипотези на обезщетяване, които касаят работника или служителя.


Обезщетение при прекратяване на трудов договор за неизползван отпуск


При всички хипотези на прекратяване на трудовото правоотношение, дори в хипотезите на законово дисциплинарно уволнение, работодателят е длъжен да възмезди работника/служителя за неизползвания отпуск.
Тук става въпрос единствено за платения годишен отпуск.


Важно е да четете внимателно, когато подписвате документите за своето напускане. Не подписвайте книжа, на които е отразено, че обезщетението ви е заплатено, в случай че това не отговаря на действителността.
Коректните работодатели не чакат вие да си поискате обезщетението, а в книжата декларират, че трябва да ви бъде изплатена конкретна сума като обезщетение за неизползвания от вас платен годишен отпуск.


В случай, че такова не ви е изплатено, а не сте използвали пълния си отпуск за годината, или ако се съмнявате, че размерът му не е коректно изчислен, най-добре да се свържете с опитен юрист, който да ви помогне да защитите законовия си интерес. Ако нямате доверен адвокат за тази цел, може да се обърнете към препоръчвани специалисти от SBKLaw.bg


Обезщетение при прекратяване на трудовия договор без предизвестие


Работникът има право да прекрати трудовото правоотношение без да подава предизвестие и без да понася отговорност за това, в няколко хипотези. Така е например при неплащане на трудовото възнаграждение, осигурителните вноски или промяна на мястото или естеството на работата, без съгласието на работника и др.
Тук се касае за случаи, в които работникът или служителят реално няма вина за прекратяване на трудовия договор, но практически е принуден да го направи заради поведението на работодателя. Затова имате възможност в такава ситуация да потърсите парично обезщетение.


Обезщетение за неспазено предизвестие от страна на работодателя


Предизвестието за прекратяване на трудовия договор е предвидено като гаранция както за предпазване на интереса на работодателя, така и на работника. Затова при неспазването му от страна на работодателя, извън допустимите от закона хипотези, той дължи обезщетение за периода от приключване на трудовото правоотноешние до запълване на срока на предвиденото предизвестие.


Разяснение и правна подкрепа по отношение на тези и други хипотези на обезщетение при прекратяване на трудов договор може да получите от експертите на SBKLaw.bg, които специализират в сферата на справедливото разрешаване на трудови казуси.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне