Гласуване в НС

Свързани новини

26.05.2023 21:05

НС прие единодушно на второ четене възможността за разследване на главния прокурор

Видян 560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без дебати и с пълно единодушие от 210 гласа "ЗА", без против и въздържал се, Народното събрание прие на второ четене главният прокурор и неговите заместници да могат да бъдат разследвани, предаде БНР.

Процедурата предвижда сигналите срещу обвинител номер едно или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на ВКС. От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

За освобождаване и за назначаване на главния прокурор ще са необходими 13 гласа на пленума на ВСС.

Изискванията към председателите на ВАС и ВКС са по-високи. От ГЕРБ ревизираха предложението си, прието вчера на Правна комисия за приравняване на процедурните правила, и парламентът реши изборът и отстраняването им да става с поне 17 гласа.

От партия "Възраждане" оспориха идеята главният прокурор да се третира различно от председателите на ВАС и ВКС. Петър Петров:

"Отговорът е много прост, защото този законопроект се приема по спешност, само за да може сегашната процедура да приключи с мнозинство от 13 гласа в пленума на ВСС. От "Възраждане" подкрепя механизма за разследване на главния прокурор. Просто не разбираме защо няма равно третиране спрямо председателите на върховните съдилища, тъй като и те би следвало да попаднат точно в тези хипотези".

Никола Минчев от ПП-ДБ защити приетите промени:

"Няма нищо странно да има различно третиране на Главния прокурор от една страна, и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд от друга. Защото поставянето на тримата големи под един знаменател не отговаря на правомощията, които имат те и въобще и на влиянието им, произтичащо от това, във Висшия съдебен съвет. Тук е много важно да кажем, че когато говорим за съд, говорим за независимост, когато говорим за прокуратура, говорим за отчетност. Никой не казва "съдът да е отчетен, а само да е независим".

От БСП напуснаха пленарна зала още в началото на дебата, като мотивите изложи лидерът на партията Корнелия Нинова:

"Целта ви не е истинска съдебна реформа. Проформа промяна, която след 6 месеца Конституционният съд да промени, но до тогава “коалицията на омертата и на имунитетите” да е завладяла цялата държава: прокуратура, служби, регулатори - всичко. Ето това ви е целта днес и някой трябва да каже истината! Нашата парламентарна група няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието в България”, заяви лидерът на БСП.

Прието беше предложението на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в срок до 3 месеца от влизане в сила на закона народните представители да започнат избор на членове за нов ВСС.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.