Свързани новини

23.05.2013 17:21

Новото българско правителство предизвика спорове в ЕП

Видян 1265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предстоящото съставяне на следващото българско правителство предизвика кратък, но разгорещен спор в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.


Той започна с изявление в рамките на времето за гласуване на председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Жозеф Дол. Той коментира изявление от тази седмица на председателя на парламентарната група на социалистите и демократите Ханес Свобода.


"Предизборната кампания в България приключи, резултатите са налице. Днес може да бъде съставено правителство в България - посочи Дол. - В търсенето на мнозинство българските социалисти не изключват и подкрепа - явна или скрита - на партия "Атака".


Дол се обърна към Свобода, като уточни, че ако трябва да вярва на неговите изявления, Свобода изглежда е готов да преглътне "този горчив хап".


Ще бъдете ли заложник на Сергей Станишев, председател на БСП и на ПЕС?, попита Дол.


По неговите думи, една "националистическа и ксенофобска партия на екстремисти" отхвърля европейския път на България, а нейният председател приема "чуждите инвеститори и европейските посланици за колонизатори, които трябва да бъдат изгонени".


Дол изрази съмнение, че подкрепа, дори и "скрита", чрез процедурни хватки в Народното събрание, би била начин да се компрометира подобно правителство пред Европа. Бичувате някои правителства, а за други си затваряте очите, но вярвам в демокрацията, която изповядват социалистите, за да защитят Европа, заяви представителят на ЕНП. Това не е нашето виждане за Европа, добави той.


В последвал писмен отговор Свобода посочи, че не желае уроци по морал "от партията на Виктор Орбан и Бойко Борисов".


Той определи изявлението на Дол като неприемливо. По неговите думи представител на политическото семейство, от което българска партия е била "уличена в измами на парламентарните избори и в незаконно подслушване", няма моралното право да критикува БСП.


Свобода добавя, че БСП поема водещата роля в опитите за съставянето на правителство на европейските ценности, което "да поправи грешките на предишни правителства", както и да даде на българите това, което заслужават - основни ценности, работа и възможности.


"Жал ми е за г-н Дол, който се чувства длъжен да защитава политици като Виктор Орбан и Бойко Борисов, чиито партии са част от ЕНП. Радвам се, че в моята група нямаме такива", добави Свобода.


Не закъсня и реакцията на Станишев. "Г-н Дол вероятно страда от амнезия", заяви той по повод изявлението на Дол, съобщиха от БСП.


"Ясно е, че евентуално правителство оглавено от г-н Пламен Орешарски ще бъде подкрепено от две политически сили - Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи, първата е член на Партията на европейските социалисти, а другата член на либералното европейско семейство. От наша страна ясно беше заявена идеологическата несъвместимост между партия "Атака" и БСП особено по отношение на европейската политика. От своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров също неведнъж и особено отчетливо обяви, че няма да подкрепи кабинет оглавен от г-н Орешарски.


Г-н Дол вероятно страда от някакъв вид амнезия, защото явно е забравил факта, че правителството на малцинството на г-н Борисов, ГЕРБ, член на ЕНП, бе избрано на 27 юли 2009 г. с гласовете на партия "Атака", която дори обяви подкрепата си от парламентарната трибуна. Освен това, три години поред ГЕРБ приемаше бюджета и преодоляваше вотовете на недоверие към правителството си с подкрепата на същата тази партия "Атака", добави лидерът на ПЕС и БСП.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак