В САЩ субвариантът се е увеличил от 4% от секвенираните случаи до 40% само за няколко седмици, съобщи в Twitter координаторът на Белия дом за реакция при COVID криза Ашиш Джа. Но СЗО все още обявява официално дали XBB.1.5 е по-опасен от другите циркулиращи подварианти.

Свързани новини

05.01.2023 17:39

Новият щам на К19 е най-заразният досега: СЗО

Видян 4221 пъти | Коментари 6
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ в САЩ, може да предизвика нова вълна, заяви представител на Световната здравна организация.

"Обезпокоени сме от трансмисивността му, особено в някои страни в Европа и североизточната част на САЩ, където XBB.1.5 бързо измести други циркулиращи подварианти", заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител за COVID-19 към СЗО.

Все пак Здравните власти не са сигурни дали това ще доведе до повече хоспитализации или смъртни случаи.

Щамът е открит в 29 държави, но той може да циркулира в много повече, каза Ван Керхов.

В САЩ субвариантът се е увеличил от 4% от секвенираните случаи до 40% само за няколко седмици, съобщи в Twitter координаторът на Белия дом за реакция при COVID криза Ашиш Джа. Но СЗО все още обявява официално дали XBB.1.5 е по-опасен от другите циркулиращи подварианти.

Ван Керхов заяви, че увеличаването броя на хоспитализациите в Североизточна Европа все още не може да се припише на XBB.1.5, тъй като отчасти причината може да е в други респираторни заболявания, включително грип.

Джа предупреди, че имунитетът на американците срещу XBB.1.5 "вероятно не е голям", ако предишната инфекция е била преди юли или ако не са получили двувалентната ваксина, която стана достъпна през септември. Той посъветва хората да си направят бивалентна ваксина, да се тестват, преди да посещават големи събирания или да се срещат с възрастни и имунокомпрометирани хора, както и да носят висококачествена маска в претъпкани закрити помещения.

СЗО работи по анализ на тежестта на новия щам, който ще публикува през следващите дни, каза Ван Керхов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 07.03.2023 20:44

    сзо - фирма на бил гейтс и дистирбутор на отровите му

  • 005 Anonimen 07.03.2023 20:43

    професорката по нова р.александрова не е лекар и хал хабер си няма или не иска да знае какво става с набодените и дрънка глупости

  • 004 Anonimen 07.03.2023 20:25

    момче наивно , нито черните хора тичат да се ваксинират, нито циганите в България са толкова глупави, оказа се че се набодоха висшисти, полувисшисти, доктори , сестри, акушерки, сега набодените измират от тромби, рак, аневризми, анемии, зостер, Гилен Баре, късат сухожилия и каквато болест се сетиш от тези биоотрови, тези от ПП са приятелчета с бурла шефа на пфайзер и накараха пенсионерите да се набодат за 75 лева, утре ще измислят нова въдица за баламите, ББ е неграмотен медицински и закупи милионите отровни дози

  • 003 Anonimen 05.01.2023 23:43

    Ковидът е за цигани и негри, не случайно Фаучи прави експериментите си с макаци. Който има гени от тях да се ваксинира.

  • 002 убийци на власт 05.01.2023 20:11

    Ваксините на акушерката Урсула за 70 милиарда трябва да бъдат пласирани, дори и насилствено както до сега. България е изхвърлила ваксини с изминал срок за 50 милиона, а за колко десетки е подарила....кой управленец ще понесе отговорност за тези щети, безхаберие и безотговорност, за това се влиза в затвора?!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв