Свързани новини

12.04.2011 17:08

Новият консултант по Белене взема над 60 млн. евро?

Видян 1963 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като преди три седмици Супер 19’ писа, че двама български министри се опитват да извават ръцете на Русия за своето “да” по Белене чрез консултации, се сключи договорът с британската банка HSBC. 

Обърнахме се за информация към пресаташето на Трайчо Трайков, но отоговор не сме получавали нито относно сумата, нито относно конкретния предмет на договора на консултанта по Белене.

Министърът заяви пред журналисти, че HSBC е спечелила конкурса с оферта от 2 млн. евро анализите си плюс 0,95% от крайната цена на проекта. Ако се приеме последното споменато число, се очаква тя да бъде към 6,3 милиарда евро при заложени в първоначалния договор 3,997 млрд. Следователно общата стойност на консултацията ще излезе към 60 милиона евро. ”Банката ще посочи допустимото оскъпяване на проекта", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР. 

Логиката подсказва, че колкото е по-висока котировката, толкова повече сте спечели британската банка. Перфектен юпи-модел, каквито помним и по време на царското правителство.

Мълвата сочеше за човека на Дянков и Трайков експерта Владимир Каролев. Пред Супер 19’ той не скри: “Моята компания, в която съм един от двамата съдружници, е официално в консорциум с най-голямата банка в света – HSBC. Миналата година тя се яви на конкурс, който спечели. Така че тази банка и аз, включително и моите колеги, работим по проекта. Не знам какво имате предвид под извиване на ръце. Нашата роля е да структурираме проекта така, че да бъде максимално изгоден и за България, и за всички инвеститори, защото за да стане един проект, трябва да имаме това, което на запад наричат win-win. Не може един проект да е добър, ако само едната страна е щастлива. Много е важно да се каже, като се има пред вид досегашната не много голяма яснота по проекта, ако щете прозрачност и PR, особено в световен мащаб, консорциумът, воден от HSBC, има за задача да обедини българското, европейското и световното мнение на базата на анализ, по който работим, дали и защо проектът е изгоден. Не става въпрос за извиване на ръце, а за професионална работа. С това се занимавам вече 20 години, това съм учил”. 

До момента в Белене сме инвестирали 700 милиона евро, от които 297 млн. при управлението на ГЕРБ. Голяма част от парите са консултантски като сделките са сключени при предишната власт. Уорли Парсънс като архитект-инженер на АЕЦ Белене е получила от 2006 г. до 7 септември 2009 г. 91,9 млн. евро и 5,2 млн. долара. По договорите, подписани между НЕК и Делойт съвместно с Нортън Роуз, страната ни е дала 2,7 млн. евро. По договора със структурираща банка БНП Париба пък до края на 2009 г. са били платени 417 хил. евро, обясни преди време самият министър Трайчо Трайков.

снимка: Дарик



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели