Свързани новини

17.12.2021 13:35

Нови документи: схемата с АМ Хемус е грижливо подготвена

Видян 12578 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови скандални факти излизат около схемата със строителството на автомагистрала „Хемус“. Държавното дружество „Автомагистрали“ предвидливо си е подбрало външни фирми, на които да превъзлага дейности, непосредствено преди отпускането на 1,35 млрд. лв. от хазната за изграждане на аутобана. Категоричните доказателства за липса на собствен капацитет не са попречили на държавното дружество да поеме ангажимент пред АПИ, че може да се справи със строителството. Така на държавната фирма е прехвърлена огромна сума, заминала към частни дружества по договор, който би следвало да се изпълнява без подизпълнители. Това се разбира от документи, с които „Сега“ разполага.

От тях става ясно, че държавната фирма „Автомагистрали“ е сключила серия от рамкови договори за доставка на материали и ползване на механизация през ноември, 2018 г. Договорите са без стойност и посочен обект, на който да работят фирмите, но дават възможност при нужда веднага да им се възлага дейност. Самият избор на фирмите, които да станат партньори на „Автомагистрали“, е задвижен през август същата година по доклад на Десислава Христова, член на борда на директорите, с аргумента, че е необходимо да се мисли за разширяване на дейността на фирмата и възможностите за печалба. Така са събрани оферти и са сключени рамкови договори точно с определени фирми през ноември.

Това се е оказало много полезно за схемата. Броени дни по-късно – на 5 декември, АПИ изпраща писмо до „Автомагистрали“ с въпрос дали има капацитет да се справи с договор за строителството на участъци от 1 до 6. Във връзка с това запитване шефът на дирекция „Техническа“ изготвя доклад, който ясно показва, че държавната фирма няма как да осигури цялата техника и персонал (б.р. докладът бе изтъкнат като ключово доказателство и в одита на Сметната палата). Като възможен изход от създалата се ситуация в същия този доклад се сочи възможността от сключване на конкретни анекси към вече съществуващите рамкови договори за доставка на материали и ползване на механизация. В доклада се изтъква и нуждата да се търсят още контрагенти. Така с избрани месец по-рано рамкови партньори са сключени в последствие и конкретни договори за стотици милиони.

Бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев призна в предаването „Лице в лице“ на bTV за наличието на подобни рамкови договори. В опит да обясни защо сред представените на Сметната палата договори липсват три контракта – „Сега“ писа за това, Беличев обясни, че вероятно става дума за договори, сключвани преди първия инхаус. „Става въпрос за рамкови договори. Те са месеци преди да бъде сключен първият инхаус. Тези рамкови договори нямат стойност, нямат обект, нямат плащане и нямат срок. Това са намерения за дейности в бъдещ период“, обясни Беличев. На уточняващ въпрос за конкретния липсващ договор с фирма „Водно строителство-Благоевград“ Беличев увери, че става въпрос за рамков договор, който не касае работата по „Хемус“.

Това категорично не отговаря на истината. Договорът за наем на механизация, който


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е