Свързани новини

12.03.2018 14:46

Новата версия за Хитрино като старата на 19’

Видян 1752 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната компания за железопътна инфраструктура (НКЖИ) ще се окаже главният виновник за инцидента в Хитрино, при който на 10 декември 2016 година загинаха 7 души и бяха ранени 29. Това сочат нови серии от чуждестранни експертизи по делото. Те доказват, че не високата скорост, а повреда на релсовия път и насочващата стрелка е причина за бедствието. Припомняме, че още преди година и половина 19’ пръв съобщи, че именно фамозната НКЖИ носи главната вина за огромната трагедия. Напомняме още, че като служебен министър на транспорта в кабинета Близнашки - Николина Ангелкова (сегашен министър на туризма)  е пренасочила парите за цялостна рехабилитация на жп участъка Русе – Варна, , към проекта Септември – Елин Пелин, Елин Пелин – София, за която тогава няма дори проект, чиято стойност е 1,1 млрд. евро.


Данните от експертизите са категорични, че при изправен път композицията на фирмата е нямало да дерайлира до скорост на движение от 111,5 километра в час. Инцидентът обаче става при 79,5 км/ч.


Следователно причината за катастрофата е незаключена пета стрелка между коловози 4 и 5 на гара Хитрино. За това говорят много от фактите. Най-важният момент в случая е, че двата теглещи локомотива и първите пет вагона на композицията минават през стрелката без проблем и едва шестият вагон дерайлира. В случай, че проблемът беше високата скорост, то би трябвало да дерайлира още първият локомотив. При шести вагон първите колела тръгват по единия коловоз, а задните - по другия. Така се къса връзката със седми вагон и се стига до дерайлирането. Това се доказва и от кадрите с дрон, които показаха, че цистерните са обърнати от двете страни на коловозите. Германските и румънските експерти са категорични, че ако ставаше дума за висока скорост, то трябваше всички вагони да са от външната страна на завиващия коловоз.


Освен това специалистите откриват и друг изключително сериозен проблем. Той е точно с вагона, от който се е стигнало до изтичането и последвалата експлозия на пропилен. Според направените измервания и изчисления тя не е отговаряла на Конвецията за международни железопътни превози и на Правилника за международни превози на опасни товари. Превозвачът Булмаркет е приел цистерните в композицията с редовни документи за преминати технически експертизи, но не е ясно как са преминати те.


"Тази цистерна с полусферично дъно се оказа, че е произведена през 1971 година, а още през 80-те години те са били забранени за производство, поради съображения за сигурност. ", обяви собственикът на компанията превозвач Булмаркет – Станко Станков.


От Булмаркет директно обвиниха Комисията за разследване на тежки произшествия в жп транспорта в манипулация на разследването, тъй като са тясно свързани както помежду си, така и със стопанина на железопътната инфраструктура НКЖИ. От компанията припомнят, че Еврокомисията стартира наказателна процедура срещу България заради липсата на независим разследващ орган. Звеното е на подчинение на министъра на транспорта Ивайло Московски, който е принципал и на държавните НКЖИ.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне