Свързани новини

15.10.2021 11:27

Нотариусите: Да се отмени мораториумът за придобиване по давност на държавни и общински имоти

Видян 3872 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мораториумът за придобиване по давност на държавни и общински имоти е въведен с напълно погрешни мотиви и създава противоконституционна привилегия. Това заявява Нотариалната камара пред Конституционния съд (КС), предаде news.lex.bg.

Нотариусите изцяло подкрепят искането на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) мораториумът да бъде „отменен“  като противоконституционен и излагат и собствена аргументация в тази насока.

Както „Лекс“ писа, ВАдС атакува в КС продължаващия вече 15 години мораториум за придобиване по давност на държавни и общински имоти в Закона за собствеността (ЗС). Той беше въведен през 1996 г. и оттогава непрекъснато бива удължаван, като последно това стана през 2018 г. с обещанието, че привилегията за държавата и общините ще отпадне от 2023 г.

На това отгоре последното удължаване беше направено със задна дата – изменението в Закона за собствеността, с което беше регламентирано, беше прието през януари 2018 г., но влезе в сила от 31 декември 2017 г. А миналата година обхватът на мораториума беше разширен и защитата от придобиване по давност се разпростря и над училищни имоти.

Атакуваният пред КС §1 от ЗС, за който и адвокатите, и нотариусите, твърдят, че трябва да бъде отменен, гласи: „Давността за придобиване на имоти – частна държавна или общинска собственост спира да тече до 31 декември 2022 г., включително за придобиване на земеделски земи, които са собственост или


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 задължително 15.10.2021 12:47

    Задължително трябва да отпадне този лобистки мораториум и тогава много корумпирани лица от властта ще усетят лукса на затвора. Злоупотребата със служебно положение и престъпленията от позиция на държавна служба трябва да нямат давност и да се наказват най-строго от закона и да служат като превенция и назидание за всеки, опитал се срещу комисионни и рушвети да разпроава на безценица държавна и общинска земя. Но да не забравяме, че и много откраднати и престъпни заграбени частни имоти има заради корумпирани нотариуси и това трябва да важи и за тяхната дейност

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева