Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата

Свързани новини

18.04.2022 18:04

Никой не ни е спасявал, не е имало правителствена операция : БГ моряците

Видян 19498 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Във Варна пристигна правителственият самолет с моряците от кораба Царевна от обсаденото украинско пристанище Мариупол.


 


Напомняме, че те бяха блокирани над 50 дни. От тях 14 души  са български граждани и един е на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище. Не става ясно имало ли  е френски инструктори от НАТО на кораба, за които се твърдеше, че са провалили няколко опита за евакуация и какво стана с тях.


 


Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата. На летището беше и премиерът Кирил Петков, придружен от външния министър Теодора Генчовска. Те наблюдаваха разбиването на мита за спецоперация по спасяването на моряците, лично направлявана от Петков и че корабът не бил атакуван.




Страшно беше. Война е”, бяха първите думи на моряците от Царевна. „Не е приятно да те стрелят отпред и отзад. Военните действия се водеха в района на нашия кораб. Има щети по кораба“, разказа Стефан Янев, който е трети механик на кораба. Той добави, че когато са се водели военни действия, всеки се криел, където намери.


 


„Някои от момчетата снимаха, тези които бяха по-смели", допълва още Янев. Думите му потвърждават излезли по-рано през деня в руски Телеграм-канал кадри на ударения от снаряд Царевна, съобщава Dariknews.


 


На въпрос как е протекла евакуацията те отговориха, че в един момент са взели нещата в свои ръце. „Трябваше да направим крачката и да слезем от кораба“, споделиха моряците. Напомняме, че на 14 април съпруги на моряците съобщиха, че те са се евакуирали сами, без помощта на българските власти, с които нямали контакт.


 


“От кораба излязохме ние, оттам войници от Донецката народна република (ДНР) ни ескортираха, държаха се с нас много добре, много човешки, храниха ни, пазеха ни”, разказаха моряците. Войниците ги качили на автобус и ги закарали в хотел в Донецк (контролиран от проруските сили), а оттам – в Ростов на Дон (Русия).
„Руснаците се държаха с нас много добре. Ескортираха ни, пазиха ни. Много човешко отношение“, разказаха сънародниците ни.


 


„Надявам се до седмица-две да се приберат и останалите моряци“, каза Даниел Стефанов, който е мениджър на компанията, която управлява кораба Царевна.


 


Напомняме, че по-рано българските власти отрекоха твърденията на ДНР, че корабът Царевна  е пленен от крайно десния батальон Азов на украинските сили.


 


На 13 април премиерът Петков обяви на брифинг в МС, че е в ход евакуация на част от екипажа на кораба Царевна. Спасяването на българския екипаж съвпада с новината, че над 1000 украински морски пехотинци се предадоха в Мариупол.


 


„Предстои групата да се придвижи до Донецк", заяви Петков тогава. Той обаче не уточни защо евакуацията мина през територия, контролирана от проруските сили.


 


На 14 април началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи в авиобаза Граф Игнатиево, че моряците от кораба Царевна са добре и на безопасно място, без да дава информация къде се намират, припомня БТА.


 


Този уикенд властите на ДНР сами помолиха българските власти да приберат екипажа на Царевна, който чака с дни завръщането в родината. От МВнР с дни не отговаряли. От външно обясниха, че не го правели, защото не признават ДНР, докато всъщност иде реч за хуманитарен казус. След новината от ДНР МС обаче изпрати самолет да вземе българите.


 



Кирил Пламенов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 мартин 19.04.2022 12:47

    Правителствен самолет не е летял до Украйна, нито до Русия!? Кой прибра моряците и кога???

  • 003 Anonimen 19.04.2022 09:34

    Правителството беше виновно, че са там ! Сега правителството е виновно, че са тук ! Добре ! Правителството е виновно за войната ! Буци се изцепи и каза че ако бил той,на власт - война нямаше да има !

  • 002 Anonimen 19.04.2022 07:17

    Кой се интересува дали управлявящите тук нищожества представители на Козяк, избрани от 12% имбецили от народа признават ДНР!!! След военната операция ще има и други републики освен ЛНР и ДНР които ще влязат в състава на Руската федерация, а туморът Украйна ще изчезне!

  • 001 Anonimen 18.04.2022 18:44

    нашите не признават донецка.......,ама хората помогнаха за моряците,а не като украйнските -бандеровски главорези да ги погубят....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.