Германският канцлер Шолц отново бе принуден да защитава позицията си по отношение на войната в Украйна | Снимка от басейна: Michael Kappeler/AFP via Getty Images

Свързани новини

08.06.2022 11:48

Никой не доставя оръжия в подобен мащаб като Германия, казва Шолц, въпреки че има доказателства за обратното

Видян 2056 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник германският канцлер Олаф Шолц отново бе принуден да отблъсква критиките относно германските оръжейни доставки за Украйна и настояването му да разговаря с руския президент Владимир Путин, съобщава Политико.




По време на пресконференция с лидерите на балтийските държави в литовската столица Вилнюс Шолц отвърна на критиките, които го обвиняват в твърде колебливо и бавно предоставяне на оръжия, особено на по-тежки като танкове, на Украйна, като заяви, че Берлин предоставя военна подкрепа на Киев "по-интензивно от почти всеки друг".




Въпреки това Германия е на пето място по обща военна подкрепа за Украйна, според проучването на Института за световна икономика в Кил за подкрепата за Украйна. Съединените щати, Обединеното кралство и Полша заемат първите места. Освен това някои от обещаните германски тежки оръжия - противовъздушни танкове и гаубици - все още не са пристигнали в Украйна, въпреки че бяха обявени преди месеци под натиска на съюзниците.


 


 


Ангажиментът на Германия изглежда особено оскъден, като се има предвид, че тя е най-голямата икономика в ЕС и петият по големина износител на оръжие в света. Берлин дава по-малко от 0,1 процента от икономическата си продукция за подкрепа на Украйна. За сравнение, трите балтийски държави - Латвия, Литва и Естония, които имат много по-малки икономики, достигат стойности между 0,2 и 0,9 процента.




Когато репортер притисна Шолц за германските оръжейни доставки, канцлерът отговори двойно: "Германия е един от най-важните военни поддръжници на Украйна. Никой не извършва доставки в подобен мащаб като Германия. Има няколко държави, които също правят много, като например Съединените американски щати. Но Германия е една от страните, които използват възможностите й в много голям мащаб. "




Шолц също така обвини критиците си в разпространяване на неверни твърдения, като заяви, че има "натрупване на не съвсем верни твърдения" относно германската подкрепа за Украйна.


 


 И обеща да "направим всичко възможно, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война" Според него "значителната, масивна и широкообхватна подкрепа от страна на Германия" вече е "много важен принос за способността на Украйна да се защитава и до днес".




Ясно разделение между Шолц и балтийските лидери се появи, когато бяха попитани за телефонните разговори с Путин, които Шолц и френският президент Еманюел Макрон продължават да провеждат.




Шолц защити тези призиви, като заяви, че е важно да се предадат реалистични оценки на руския президент, като например да се каже на Путин, че не може да наложи "диктуван мир" на Украйна и да нормализира отношенията си с ЕС и Запада. Канцлерът подчерта, че санкциите срещу Русия няма да бъдат отменени без решение, постигнато чрез преговори и подкрепено от украинския президент, парламент и народ.


 


 


Президентът на Литва Гитанас Науседа отхвърли тази логика: "Разбира се, като държава човек може да се опита да използва всяка възможност, която се появи. Ние в Литва обаче смятаме, че е невъзможно да разговаряме с лидера на държава, която се опитва да преначертае картата на Европа през 21-ви век. "


 


Латвийският министър-председател Артурс Кришянис Кариниш заяви, че е "убеден, че Путин няма да започне преговори, докато не разбере, че започва да губи войната" Той предположи, че би било по-добре първо да се създаде у Путин "впечатлението, че е загубил", преди да започне преговори.


 


Подобно послание отправи и министър-председателят на Естония Кая Калас: "Не трябва да се тревожим толкова за това какво иска Путин, а по-скоро за това как можем да помогнем на Украйна да продължи да се бори. "


 


 


 Запитан за опасността от глад в Африка поради блокирането на украинския износ на зърно от руската морска блокада, Шолц отхвърли аргумента на Путин, че за това са виновни санкциите на ЕС.




"Отговорността за съществуването на тази опасност е на Русия. Не санкциите, а войната на Русия срещу Украйна е причината за тези проблеми", каза канцлерът.




Шолц заяви, че западните страни и ООН се опитват да намерят решение, което да позволи износа на зърно, но подчерта, че всички потенциално разрешени транспортни маршрути през Черно море не трябва да бъдат "използвани за руска военна агресия срещу Украйна през тези коридори".


 


 Michael Kappeler/AFP via Getty Images


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.