Ограниченията обаче ще действат само ако бъдат одобрени от основните производители на чипове в Нидерландия и Япония.

Свързани новини

11.03.2023 17:03

Нидерландия ще ограничи износа на полупроводници за Китай

Видян 8780 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нидерландия планира да ограничи износа на полупроводници за Китай под натиска на САЩ, за да се присъедини към политиката им за ограничаване на достъпа на Пекин до модерни технологии, съобщи Ройтерс, позовавайки се на холандското правителство.

В ход, за който се съобщава, че е насочен към защита на интересите на националната сигурност, нидерландските власти са готови да направят първата стъпка към приемането на новия контрол върху износа, иницииран от Вашингтон миналата година.


През октомври Белият дом наложи мащабни ограничения върху износа, насочени към китайската полупроводникова индустрия. Пакетът включва забрана за изпращане в Китай без лиценз за износ на чипове, произведени по американска технология и предназначени за използване в изкуствения интелект и суперкомпютрите.


Вашингтон също така ограничи продажбата на оборудване и технологии за производство на чипове на китайски компании и ограничи възможността на американските фирми да работят с китайски производители на чипове, освен ако не получат специално разрешение.


 Ограниченията обаче ще действат само ако бъдат одобрени от основните производители на чипове в Нидерландия и Япония.

След месеци на преговори със съюзници нидерландският министър на търговията Лизие Шрайнемахер обяви решението в писмо до парламента, като заяви, че ограниченията ще бъдат въведени преди лятото.

"Предвид технологичното развитие и геополитическия контекст правителството стигна до заключението, че съществуващата рамка за експортен контрол на специфично оборудване, използвано за производството на полупроводници, трябва да бъде разширена в интерес на националната и международната сигурност", се казва в писмото.


В документа не се споменава Китай или конкретни компании. В него обаче се посочва, че технологията на системите за дълбока ултравиолетова литография (DUV) подлежи на новия контрол. Машините DUV се произвеждат от базираната в Холандия компания ASML, най-голямата технологична компания в Европа и основен световен производител на полупроводници.

ASML доминира на пазара на литографски машини, които се използват за производство на чипове памет за редица устройства - от смартфони до лаптопи и сървъри, и евентуално могат да се използват за приложения на изкуствения интелект.

От 2014 г. насам ASML е продала в Китай машини за DUV на стойност над 8,4 милиарда долара.



Източници на Ройтерс съобщиха, че тази седмица се очаква Япония, вторият ключов доставчик на полупроводници, да публикува актуализираните си политики за износ.

"От съображения, свързани с националната сигурност, постоянно преразглеждаме правилата за износ, но това не означава, че на този етап сме взели някакво решение", заяви японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура пред парламента, когато бе попитан за евентуални ограничения.

Китай неведнъж е заявявал, че като налагат контрол върху износа на Пекин, САЩ нарушават правилата за свободна търговия.


 Снимка: REUTERS/Florence Lo/Illustration



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще