Президентът Румен Радев провежда консултации с БСП за България

Свързани новини

16.11.2022 15:00

Няма резултат от преговорите за съставяне на кабинет: БСП при Радев (На живо)

Видян 1161 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев провежда консултации с БСП за България. Държавният глава се среща с всички парламентарно представени партии, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.


„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит и в парламентаризма, и в управлението на страната. Те могат да бъдат полезни в тази сложна ситуация”, каза Радев.


Попита ги дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия и ако той е неуспешен - биха ли се коалирали с бившите си партньори ПП при втория мандат.


"За нас има три важни задачи в този парламент: първо - приемане на бюджет, който да има социална насочености да гарантираме на хората повишаване на доходите, а на икономиката - стабилност. Второ е приемане на законите по ПВУ и трето - надяваме се успешни разговори за съставяне на правителство и работа на парламента. Смятаме, че за съжаление, времето, което ни дадохте на парламентарно представените партии, е загубено. Няма резултат от преговорите, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство", отговори му Корнелия Нинова.


Според Нинова сериозните разговори за кабинет ще настъпят след връчването на първия мандат и според нея това трябва да стане по-бързо.


Сериозни разговори за кабинет не се водят, първата политическа сила демонстрира непоследователност в посланията си, смята Нинова. Коментира, че времето за консултации не се използва за разговори между първите две партии, а за взаимни обвинения в корупция.


"Смятаме, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат, така че според нас колкото по-бързо се случи, толкова по-бързо ще започнат и разговорите", посочи тя.


Радев припомни, че Конституцията не обвързва президента със срокове за провеждане на консултации и коментира, че ако мандатите се връчат бързо и парламентът не излъчи кабинет, то той трябва да бъде разпуснат в края на ноември, което означава избори през януари или февруари.


"Ако стигнем дотам, предполагам, че претенциите ще се върнат обратно към мен защо съм определил дата за изборите точно по това време, в което вие партиите няма как да водите предизборна кампания - точно по Коледа, новогодишните празници, в най-тежките метеорологични условия. Ще бъде изключително затруднена логистиката и организацията на изборите и вероятно още по-малко хора ще излязат да гласуват", заяви той.


Нинова заяви още, че "първият мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, втори мандат на ПП, ако ни поканят на разговори ще участваме, ние сме доволни от социалните резултати, които постигнахме".


Напомняме, че преди дни съпредседателят на ПП Асен Василев заяви пред БНТ, че „БСП не са потенциален коалиционен партньор”.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 театрален работник 16.11.2022 15:25

    Спирайте седянките, разпускайте парламента (излишни заплатки) и нови избори, стига маймунжалъци!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева