"Кодът за машините не е ценност, която да се търгува. Той е публичен. Кодът е в ЦИК и може да бъде наблюдаван от политическите участници", коментира въпроса пред Nova депутатът от ПП Иван Христанов.

Свързани новини

28.11.2022 17:27

Няма как да се манипулира вотът с кодове: Сиела

Видян 5159 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“С нито един от двата вида код - изходен и двоичен, не може да се манипулира изборният резултат”,  заяви пред Nova шефът на Сиела Норма Веселин Тодоров. Напомняме, че компанията му отговаря за поддръжката на устройствата за машинно гласуване у нас по поръчка на ЦИК.

По-рано БСП обвини Продължаваме промяната (ПП) в подправяне на вота, което стана повод за скандали, закани за съд и сезиране на компетентните органи. Миналата седмица депутатът от Столетницата Георги Свиленски заяви, че ПП "открадна изборите", а Кирил Петков “държи кодовете за машините”. "Ще подам дело”, закани се след това съпредседателят на Промяната. По думите му Свиленски е решил да ползва лъжа.


"Има кодове, които е хубаво да не притежава всеки. На машините може да работи само нещо, подписано със специален ключ. Той се генерира от ЦИК. Не би трябвало никой друг да има достъп до него.


Само неговото притежание обаче не е достатъчно да се манипулира вотът. Има една хашфункция, която генерира хашкод, изписан на разписката на всяка секция. Той трябва да е един и същ в цялата страна'', поясни сега Тодоров.

''Ако някъде се различава хашкодът, значи нещо не е наред в машините. Имаше няколко различия, когато се счупиха някои машини. При счупване на флашките, системата казва, че има нарушение. Такъв е и случаят с машините, където излезе надпис "Дневникът е подправен", допълни още той.

Според него за злоупотреба с изборните гласове човек трябва да разполага с ключа, хашкода и някои от пин-кодовете. “Единствено, ако някой започне да продава изходния код, може да има проблеми с авторските права”, посочи шефът на Сиела.


На този фон прокуратурата започва предварителна проверка по твърденията на БСП за манипулиране на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори.


От държавното обвинение са се самосезирали по изявленията на соцлидера Корнелия Нинова и на Свиленски, съобщиха от СГП. От там уточниха, че проверката е възложена на ДАНС.


Същевременно е публично достъпна информацията, че всички партии, които сами пожелаха, получиха кодовете от машините за гласуване, за което напомни лично правосъдният министър Крум Зарков.


"За любителите на конспирации да припомним: Министерството на електронното управление спази закона и на 28 септември 2022 г. предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес”, заяви той миналата седмица.


Напомняме, че въпросният код се държи от ЦИК и всяка партия има достъп до него, за да се увери, че машините за гласуване работят изрядно. Само ПП, ДБ и ГЕРБ изискаха данните, а останалите формации игнорираха тази възможност.


"Кодът за машините не е ценност, която да се търгува. Той е публичен. Кодът е в ЦИК и може да бъде наблюдаван от политическите участници", коментира въпроса пред Nova депутатът от ПП Иван Христанов.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 изпечена хиена 28.11.2022 21:33

    Дали някой вярва на тая алчна подлога, която все е ненаситна и сега пък ще съди за 42 милиона....? Как и какво плаща като наем за книжарницата в подлеза на СУ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на