Свързани новини

19.10.2020 14:00

Няма как да правим 7500 К19 теста на ден в 36 лаборатории, които не са и акредитирани: помните ли клането на животни, оказало се нахалост

Видян 16813 пъти | Коментари 3
Гласували 7 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Невъзможно е на практика в България да са направени 7442 теста за коронавирус, колкото бяха обявени в петък от здравния министър по една много проста причина. Собственото му министерство се довери само на 36 лаборатории в цялата страна. Защо точно те, а не други – определилият ги министър Ананиев – преди здравен, сега финансов, не казва. От които и не всички са на линия – например единствената в Добрич обяви, че няма кой да прави ПиСиАр-тестовете. И не е единствена.



Дори всички да бяха на линия и да имаха равно натоварване, а не софийските да бяха 3 пъти по-натоварени, за да се направят общо 7442 теста, значи всяка да е направила 206 на ден. Което е невъзможно. Една от най-реномираните лаборатории например представлява една стаичка. В нея няма как да се приема повече от един човек едновременно. Процедурата по даването отнема средно около 5 минути. Не знаем колко вътрешно отнема на лаборантите получаването на тампона – позитивен или негативен.


   Дори машина, а не жив човек да правеше тестовете, при 8-часов работен ден, максималното количество проби, които би могъл да вземе е 84



При 12-часов, какъвто нямаме, биха били 144. Но оттам до 206, каквито се падаха онзи ден на лаборатория, са 50% нагоре. И то без секунда почивка, без страничен разговор, без спешно позвъняване по телефона – сиреч, нереална ситуация.
Да приемем, че със същия темп се дават резултатите, а това отнема всъщност много повече време, защото освен да се получат, те трябва да се вкарат в единната система и да се издаде документ на тествания.



Съмнението в данните обаче става съвсем основателно, когато се обърнем към прост научен факт, изнесен от консултанта Илиян Василев: „Да започнем с това, че у нас няма акредитирана клинична лаборатория по ИСО 15189 - не само за ПиСиАр, за какъвто и да тест. Този е стандартът за лабораториите в ЕС. България е единствената страна в ЕС без акредитиращ орган, съответно без нито една акредитирана лаборатория. В Гърция има две, едната в Солун. В Румъния има три. Резултатите им се признават в целия свят, резултатите от нашите лаборатории изискват допълнителна референция на акредитирана лаборатория. Така резултатите на Рамос се валидират в акредитирана лаборатория в Солун и се преиздават от тяхно име, за да важат в ЕС.



Защо броят на ПиСиАр тестовете не надвишава 7000 хиляди на ден, и колко са достоверни те?



Да започнем, че след като няма акредитирани лаборатории по ИСО стандарта, имаш труден достъп до най-новата високопроизводителна и надеждна техника. Няма реактиви, пък и ни ги продават по скъпо
. В ЕС има два най-разпространени типа нови машини COBAS 6800 и другата COBAS 8800 с висока производителност, но и те биха се затруднили да постигнат този броя на изследвания, ако се правят както трябва по ИСО стандарта.
Но такива модерни машини у нас няма, пак заради липсата на акредитация. У нас всички е мануално, а няма автоматично зареждане, извличане и т.н. което рязко намалява броя на възможните тестове.

Максималният капацитет на достоверни проби у нас е 2-3000 хиляди теста,



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 20.10.2020 21:16

    Добре. Да приемем, че са 64. Ако производителната разбивка е точна, това прави 64*84 - 5376 теста. Разлика от 2000+ малко ли е?

  • 002 Dr. B 20.10.2020 09:21

    Лицензираните лаборатории са 64. Остарялата информация води до неверни анализи.

  • 001 Anonimen 19.10.2020 15:09

    отсега лъжат,като церта е въвиждане на извънредно положени и отлагане на изборите!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични