Радев коментира и поправките в бюджета

Свързани новини

01.06.2022 18:16

Няма да ходя при Макрон за РСМ: Радев

Видян 5705 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие и няма условия за моя визита в Париж“, заяви в Пловдив президентът Румен Радев. Той коментира фейка на промакедонската агенция БГНЕС, че се подготвя негово посещение във Франция с премира Кирил Петков по темата. Напомняме, че във вторник БГНЕС съобщи, че на последния коалиционен съвет от 27 май било обсъждано предложение на френския президент Еманюел Макрон за вдигне ветото за започване на европреговорите на Република Северна Македония (РМС).


 



Според източници на БГНЕС "френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от френския лидер".




„Оценявам ангажираността на нашите европейски партньори, но аз искам да видя реални резултати”, подчерта на свой ред Радев.




„Що се отнася до мнението на премиера, че последната инстанция по темата РСМ е НС, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът“, категоричен бе държавният глава. Попитан дали говори за референдум, той отвърна: „Не, вие го говорите“. От думите му пролича, че подобен вариант е напълно възможен.
Радев допълни още, че следи внимателно позициите на партиите по темата, както и всички българи.




Припомняме, че във вторник източниците на БГНЕС уж от различни партии потвърдиха информацията за визитата в Париж. Първите официални изказвания по темата обаче трябва да бъдат факт, след като бъде оповестен и мощно подкрепен предложения текст от самото МВнР. Оттам също разобличиха фейка.




„Не преговаряме, подготвяме се за официална визита на експертните екипи на външно министерство на България и външно министерство на РСМ”, коментира по-късно външният министър Теодора Генчовка.




Според медията коалиционните партньори са се разбрали да не коментират официално казуса с ветото за РСМ през следващите 2 седмици. От думите им стана ясно още, че искания от Петков Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента за РСМ уж щял да бъде свикан веднага след посещението във Франция. За провеждането му лично се е ангажирал самият той.




От "източниците" на БГНЕС ни манипулираха още, че по време на срещата уж било постигнато съгласие и всяко различно мнение и позиция по този въпрос на политици, учени, историци, журналисти да бъде "максимално бързо".
„Използват се всякакви методи за лобиране и натиск върху България чрез нашите съюзници и европейските институции за вдигане на ветото”, заяви още в началото на май Радев.




Сега БГНЕС загатна, че след заседанието на КСНС се очаквало БСП да свика Националния съвет, който да даде мандат на Корнелия Нинова да подкрепи предложения текст.  Това вече е мегафейк, защото това е фантастика, дори при всички фалшификации и незаконни актове при червените напоследък. Останалите партии, които са част от правителствената коалиция също щели да призоват депутатите си "да гласуват по съвест или пък ще ги призоват да подкрепят, единственото възможно решение". По този начин щяло да бъде променена досегашната позиция на страната ни, а Петков ще изпълни обещанието си "всичко да бъде одобрено от НС".




Според друг участник в срещата от 27 май обаче в плана на Макрон "има предложения, които не са ясни и въобще не е сигурно, че ЕК може да даде гаранции за тяхното изпълнение в бъдеще".



Егор Глазунов


Снимка: БГНЕС, архив



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху