Свързани новини

09.12.2020 09:57

Няма да бъде лесно да достигнем 70-75% ваксинирани: Кунчев

Видян 850 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имаме намаление със 7,1% на новите случаи. Всичко има смисъл, за да намалее темпът на разпространяване и смъртността. Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно. Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента се изготвят списъци с медицинските специалист, които имат желание да бъдат ваксинирани.


Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%, каза доц. Кунчев. Според него  разликата се дължи на това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 хил. души обаче дават надеждна информация, допълни Кунчев.


Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап.


Очакват се 125 хил. дози от ваксината при първата доставка, ще има и други доставки - 250 хил. -300 хил. дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини.


Би трябвало да има документ, че даден човек е ваксиниран, Европейската комиися работи в насока за създаването на единен европейски документ, каза главният държавен здравен инспектор.


Даваме си сметка какво затруднение е да не работят детските градини. Имаме намаление със 7,1% на новите случаи. Всичко има смисъл, за да намалее темпът на разпространяване и смъртността.


Можем да изкараме едни нормални празници, със събиране на 10-15 души. Но ако се събираме в огромни компании, резултатът ще го видим на 7-8 януари, каза в заключение доц. Кунчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.12.2020 10:54

    В затвора ще отидеш ти,рано или късно,да знаеш,за престъпление срещу народа на България.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще