По думите на Хампарцумян е възможно България да възобнови добива на уран

Свързани новини

26.07.2022 11:19

Няма българин умрял от глад: Левон Хампарцумян

Видян 835 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гост в единайстия брой на Бизнес Видео Подкаста е банкерът Левон Хампарцумян. Пред  businessnovinite.bg той заяви, че вече се наблюдават първи признаци на успокояване на инфлацията.

Това е така, „защото в крайна сметка цените растат нагоре до момента, в който има кой да ги плати“. След това, ако няма кой да плаща или цените тръгват надолу или в по-лошия сценарии стоката изчезва.

Според Хампарцумян войната в Украйна има своето отражение върху настоящата ценова ситуация, но сред причините е и пандемията от COVID.

"България и Европа трябва да вземат по-активно място в световната икономика и да скъсят веригите на доставки. Т.е да започне тук и на континента да се произвеждат повече неща, които сега ги внасяме от Китай и Русия. Около 90% от всички соларни панели в света се произвеждат в Китай, като в същото време ЕС е зависим от волята на един човек за енергийните си доставки. Това тряба да се промени иначе Европа ще се превърне само в туристическа атракция, в един "Дисниленд" за хора от целия свят, които ще идват тук да разглеждат Балдуиновата или Айфеловата кула но няма да потребяват европейски стоки. Така гражданите на континента ще се превърнат в един обслужващ персонал", допълва банкерът.

По думите на Хампарцумян е възможно България да възобнови добива на уран и така да подсигури суровина за стари и нови атоми централи в Европа.

За зелената сделка и съветската агентура

Зелената сделка в момента е мъртва и Европа трябва да осъзнае това по-бързо за да няма обесени "зелени" политици. Тя няма как да се противопостави на света, ако продължи да преследва тези цели, стана ясно от думите на Хампарцумян.

„Вече не важно зелените да спят добре, докато други да умират от студ и глад, по-добре е те да си взимат хапчета за това. Заради такива полезни идиоти в България бе спряно навремето търсенето на природен газ, защото най-вероятно "Газпром" им плати. Съветската агентура си гони своя интерес тук“, допълни Хампарцумян

Няма българин умрял от глад

Страната ни има редица предимства, като според Хампарцумян ние се намираме в климатичния рай на Земята. Другото е, че сме относително компактни като население и това е плюс, когато се решава продоволствения проблем на страната.

"В историята ни няма българин умрял от глад", допълва той. Хампарцумян каза това в контекста на историческото ни минало, където може и да е имало трудни времена, войни, купонна система и др, но винаги е имало храна за населението.

По негови думи основен проблем пред развитието на страната обаче е, че има голям брой, достигащ 1 млн. души, които не са заинтересовани нито да работят нито да учат, като това освен икономически е и политически проблем, защото те стават податливи на различни внушения от политици популисти.

Той обясни, че затова тези лидери искат да се провеждат референдуми по ключови въпроси дали да влезем в еврозоната.

„Кого да питаме за Европа – функционално неграмотния ли?", риторичен беше банкерът.

Криптовалутa и недвижими имоти

Според Левон Хампарцумян криптовалутите нямат бъдеще като универсално средство за разплащане, дори блокчейн технологията има свои аналози, какъвто е международната система за междубанкови съобщения SWIFT, която е по енергийно ефективна.

По отношение на недвижимите имоти промяната на лихвите от страна на ЕЦБ няма да доведе до сериозни сътресения на пазара. Няма да видим крах, както беше по време на кризата от края на 2008 г. За този, който си е купил жилище за живеене по-високи лихви, може да означават преструктуриране на бюджета и ако това е в разумни граници ще се съобразят с това. Може да има проблем за тези, които са взели кредити за 20 или 250 имота с цел да спекулират на имотния пазар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.07.2022 12:32

    Изключително арогантен и циничен Левон, който като химик мангала Костов направи банкер/?!/. Когато живееш в палат с огромен двор и разполагаш с десетки милиони изкарани като менте банкер влизаш в мъдрия лаф "сития на гладния не вярва". Поведението и изказа му са като на самодоволен охранен от държавната ясла дядка

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей