Езерото Монбел в подножието на Пиренейските планини е празно повече от 70%.

Свързани новини

02.04.2023 07:34

Някога процъфтяващо езеро е почти пресъхнало

Видян 15124 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Езерото Монбел е блестящо, тюркоазено езеро, което се простира на площ от 1400 акра в Югозападна Франция, в подножието на Пиренеите - рай за дивата природа, важен източник на вода за напояване на земеделските производители и за местните реки, както и туристически рай. Но след най-сухата зима от повече от шест десетилетия насам то е сянка на предишното си аз.

Свити нива на водата, заземени лодки, буйове, които се опират в напуканата земя на дъното на езерото - сегашните гледки към езерото Монбел напомнят по-скоро на това, което може да се очаква в края на горещото лято. А не в края на зимата.

Понастоящем нивото на водата е около 28% от капацитета му, което е по-малко от половината от обичайното за този период от годината.


"В историята на езерото, създадено в началото на 80-те години на миналия век, това е първият път, когато ситуацията е толкова сериозна", казва Борис Руке, фермер и ръководител на Националната федерация на фермерските съюзи в Ариеж, региона, в който се намира езерото Монбел.

Езерото и преди се е сблъсквало с трудни моменти, "но това е нещо изключително", казва Руке пред CNN.

Тази екстремна история се разиграва в цяла Европа.

Докато в Съединените щати снегът и дъждът, които връхлетяха Калифорния, помогнаха да се напълнят резервоарите и да се облекчи нестихващата суша, зимата далеч не беше благосклонна към много части на Европа.

Все още не са се съвзели от миналогодишното горещо лято и най-тежката суша от 500 години насам, но в някои части на континента има толкова малко сняг и дъжд, че нарастват опасенията за това какво може да се случи с наближаването на лятото - и след това.

Според учените със засилването на климатичните промени сушите и горещите вълни ще стават все по-чести и по-тежки, което ще окаже огромен натиск върху водните ресурси.


 По данни на метеорологичната служба Météo-France в сряда температурите в Югозападна Франция са се повишили до 30 градуса по Целзий (86 градуса по Фаренхайт). Това е най-горещият мартенски ден, регистриран в страната от 1900 г. насам, съобщи агенцията. Топлият старт на годината е съпътстван от изключително малко валежи.

Между януари и февруари Франция имаше повече от 30 последователни дни без значителни валежи - най-дългият период от началото на записите през 1959 г. Освен това снеговалежите са били много малко, което означава по-малко снеготопене, което да подхрани реките през пролетта.

През март са паднали повече дъждове, но те не са достатъчни. "Езерото Монбел остава на необичайно ниско ниво", заяви пред CNN Франк Солакруп, регионален директор на Агенцията за водите Адур-Гарон, която обхваща района, включващ езерото Монбел.

Земеделски стопани като Руке, които разчитат на езерото, трябва да вземат трудни решения за това какво да отглеждат. Някои от тях са спрели засаждането на определени култури, други са засели повече зърнени култури с надеждата, че ще завали дъжд. Животновъдите се притесняват дали ще имат достатъчно фураж за животните си, а някои от тях може дори да бъдат принудени да намалят стадата си, казва Руке.

"Ако езерото не се напълни достатъчно, фермерите няма да могат да напояват и оцеляването на много ферми е поставено на карта", каза той. Това накърнява морала на фермерите. "Често говорим за финансовата страна, но човешката страна е силно засегната".

С наближаването на лятото ситуацията "не вещае нищо добро", заявиха от Solacroup. Миналата година близо 400 общини в региона са имали ограничени или нарушени доставки на питейна вода.


 Точно зад граница, в Каталуния, Североизточна Испания, ситуацията е подобна - пресъхнали резервоари и жадни посеви.

Средното ниво на водата във водохранилищата на Каталуния е около 27% и вече са въведени някои ограничения на водоснабдяването.

По данни на Каталунската агенция по водите водоемът Сау, намиращ се на около 60 мили северно от Барселона, е пълен само на около 9%. С понижаването на нивото на водата са се появили останките от вековно село и църквата му, които са били наводнени при създаването на язовира през 60-те години на миналия век.

В средата на март Каталунската агенция по водите започна да изважда рибата в опит да спаси част от нея и да опази качеството на водата в остатъците от водоема, на който повече от пет милиона души разчитат за питейна вода.

"Това е извънредна мярка... и се приема, за да се запази качеството на водата... и да може да се гарантират максимално нуждите на населението", се казва в изявление на каталунското правителство.

Водата е толкова оскъдна, че някои фермери в региона се обърнаха към молитва. В неделя стотици жители на планинското село Л'Епуньола, на около 70 мили северно от Барселона, проведоха шествие, за да призоват Дева Мария на потоците да им донесе дъжд.


Литургия "с молба за дъжд" в църквата "Маре де Деу делс Торентс" в Л'Еспуньола, Испания, на 26 март 2023 г.


Италия, която се намира в "горещата климатична точка" на Средиземноморието, също е силно засегната.

В Северна Италия, която миналото лято преживя най-тежката суша от повече от 70 години насам, планините са с много ниски нива на сняг, а езерата са намалели, включително езерото Комо, което е пълно до по-малко от 18%. Водата в река По, която тече през северната част на селскостопанския регион, е близо до рекордно ниски нива, а някои участъци са в "екстремна суша".

Фермерите усещат напрежението. Производителите на ориз прогнозират, че количеството, което ще засеят тази пролет, ще бъде най-ниското от повече от две десетилетия, според проучване на Enterisi, националната институция за ориз в Италия. "Април и май ще бъдат от решаващо значение, защото трябва да се наваксат по-малкото валежи през зимните месеци", казва говорител на Enterisi пред CNN.

В Италия последиците от климатичната криза, съчетани с остарялата и пропусклива водна инфраструктура, правят страната силно уязвима към "критични водни условия", заяви пред CNN Симона Рамберти от националната статистическа институция Istat.

През 2020 г. повече от 42 % от водата в системата не е достигала до потребителите, според преброяването на градските води на Istat. Това се равнява на дневна загуба от около 157 литра за всеки жител - което би могло да задоволи нуждите на 43 милиона души за една година.

Като се има предвид миналогодишната суша, при която 10 региона обявиха извънредно положение заради недостиг на вода, Рамберти заяви, че сегашният сух период "не предвещава нищо добро за следващите месеци".


"Наблюдаваме доста особена ситуация", казва Мануела Брунер, доцент по хидрология в ETH Цюрих и Института за изследване на снега и лавините в Давос, Швейцария.

Гледайки през прозореца на кабинета си в Давос, на височина от близо 1600 м, Брунер казва, че може да види кафява и зелена трева, но много малко сняг. "Това е най-екстремната зима по отношение на ниската снежна покривка", казва тя пред CNN. "И това е проблем."

По-малко вода, натрупана в снега, означава, че през пролетта до реките ще достигне по-малко снеготопене. "Дефицитът на сняг се превърна в по-важен фактор за летните засушавания на речните потоци през последните 50 години", казва Брунер.

В Швейцария сега се нуждаят от продължителни дъждове, каза тя. "Но колкото повече напредваме през пролетта, толкова по-невероятно става това."

Голяма част от Европа се надява на валежи през следващите няколко месеца - и то много. "Следващите седмици са от решаващо значение", казва Андреа Торети, климатолог в Съвместния изследователски център на Европейската комисия, пред CNN.

Макар че все още е трудно да се припишат конкретни събития на климатичната криза, "това, което наблюдаваме, съответства на очакванията ни от климатичните промени", казва Торети.

Миналогодишната лятна суша в Северното полукълбо е станала 20 пъти по-вероятна поради изменението на климата, според World Weather Attribution - група изследователи, които се опитват почти в реално време да определят каква роля играе климатичната криза за екстремните метеорологични явления.

В Югозападна Франция Solacroup заяви, че трудностите през изминалата година трябва да бъдат предупреждение да се помисли за дългосрочна адаптация, а не само за реакция на кризисни ситуации. "Лятото на 2022 г., което може да изглежда изключително, ще бъде средна година през 2050 г.", каза той.

Дългосрочните промени са ясни и те не са добри, каза Руке. "Има връзка с изменението на климата и ние, земеделските стопани, я наблюдаваме от няколко години. Дъждът пада по различен начин. Дъждът е силен или не вали изобщо."


 Снимка: Ройтерс



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак