NEXO се е устремило към купуване на голяма българска медия, разбра 19’ от няколко независими източника, но засега ще запазим в тайна името на интересуващата платформата група.

Свързани новини

07.02.2023 14:21

NEXO иска да купи медия, наляло е ½ млн. лв. на Капитал

Видян 3717 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 NEXO се е устремило към купуване на голяма българска медия, разбра 19’ от няколко независими източника, но засега ще запазим в тайна името на интересуващата платформата група. В същото време Капитал, който измисли незаконното наименование „криптобанка”, знаейки отлично, че не е и не била, а дори самото NEXO напоследък твърди, че е небанкова финансова институция,  е прибрал бая пари от българското дружество на „империята”. То е същото,  чиито служители надариха щедро с по половината си брутен годишен доход партията на Доброто. Интересно е, че рекламите, плащани от това бг дружество – единственото от групата, което все пак публикува, макар и скромни финансови отчети, са за NEXO, а за този бранд са и спонсориранията на събития на Капитал.


Вече след почването на делата срещу платформата в САЩ за предлагане на депозити без лиценз, по които тя се призна за виновна и подписа споразумение, с което не само е забранена в Щатите, но и трябва да върне парите на вложителите, Капитал е дал и награда на бг фирмата на NEXO. При това с ясното съзнание, че платформата вече е забранена в страни от ЕС, което повдига въпроса доколко изобщо дейността й в границите на Съюза е регламентирана. Смешното е, че Капитал е излязъл със статия в своя защита, в която, нищо че нарича „лъжа” връзката си с NEXO, признава публикациите и приходите си на огромна стойност.


Пък и дава примери за уж балансираната си позиция с 2 статии. За едната – по делото, което водят в Лондон срещу NEXO най-големите вложители в платформата, на които тя е отказала да им върне парите при поискване, 19’ вече е писал за смехотворните оправдания, които изданието се опитва да намери за приятелите си и техните нередни действия. Като например, че делото било заведено след случилото се. За информация на Разградската фолклорна издателска група, в превод от латински факт – а правото се основава на факти – означава „направено”. Т.е. делата винаги са за нещо направено, което пък означава, че се завеждат в последващ извършеното момент. Не са за бъдещи творчески планове.


Всъщност, вниманието ни беше насочено към NEXO на 16 януари миналата 2022 година, когато получихме нелепи обвинения от майката на съдружника в каквото и да е NEXO Антони Тренчев, която ни обвини , че изобщо пишем за делата, които започват срещу платформата в САЩ. Което не беше вярно. Пък и да беше, а то не е – такава ни е работата. Приписан беше на нашата група сайтът big5, с който нямаме общо, но първи в България започна да нищи темата още през есента на 2021 г., когато други бг медии изведнъж започнаха да търкат образа на нещото, което британският и американският съд тепърва ще нищят какво е точно и дали изобщо има активи.
Така и така ни го приписват, нека да цитираме сегашното разследване на big5 за отношенията на NEXO с Капитал:


„Справка в Търговския регистър показва рязък скок в средствата, които NEXO харчи за „външни услуги“ през 2021. Според годишния финансов отчет на дружеството-майка „Ен Ди ЕС“ ЕООД (което реално извършва и търговската дейност на криптобанката у нас) показа, че от 1,2 млн. лв. за 2020 г., те са скочили на над 4,4 млн. лв. през 2021. Разликата е огромна, особено като се има предвид, че отчетът за 2019 г. сочи, че за това перо фирмата е харчила около 200 000 лв. Така, като се махнат принципно символичните пера за други външни разходи (като например тези, описани в карето) и се приеме, че само разликата от над 3 млн. лв. през 2021 г. е налята в лъскане на имидж и реклама, пак сметката е показателна.


Проверка в системата на „Капитал“ показва, че именно през 2021 г. започва ударното пране на имиджа на NEXO. Тогава стартира и цяла кампания с брандирани от криптобанката статии (общо над 20) под логото „Съдържание от NEXO“.


Материалите са изцяло пиарски и представят различни лица на компанията, с какво се занимава тя, както и основни знания за криптопарите. Интересен факт е, че реално името на NEXO се появява в изданията на „Икономедия“ още през 2019 г., когато компанията е наградена от близки до Прокопиев компании за стартъп на годината в категорията „Блокчейн“. След статиите за отличието обаче следва дълбочинно потапяне за почти 2 години.
Освен рекламните материали, които са



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни