Свързани новини

23.11.2020 10:11

Неравенството, бедността и доходите са най-големият проблем след здравната криза: Нинова

Видян 1715 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ставам доброволец-санитар в COVID отделение. Реших го още на втория ми ден в болницата. Тези хора имат нужда от жива сила. Ще помагам за колкото време е необходимо. Това е човещина и вътрешна потребност“, обясни мотивите си да стане доброволец председателят на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ.


Тя напомни и за решението на парламентарната група на левицата, че след гласуването на алтернативния бюджет на БСП в Народното събраниер, 33-мата депутати-социалисти, изявили желание също да са доброволци, ще се включат на първа линия в подкрепа на преодоляването на кризата.


В първото си телевизионно интервю след като пребори КОВИД-19, Нинова разказа за преживяванията си след заразяването й: „Лежах четири дни в болницата, но аз поисках по-рано да ме изпишат. Първите дни беше доста тежко. Всеки различно понася болестта, при мен беше по трудния начин. Първият ден, когато ме приеха абсолютно изненадващо, тъй като преди два дни си бях правила тест и бях отрицателна, но в този ден получих треска, температура и се задуших. След това в болницата преживях всички други съпътстващи неприятности от тази болест – страшно главоболие, много силни болки в корема, всичко те боли. Има и странични ефекти. Получих конюнктивит, отслабване на слуха. Болестта има влияние и върху вегетативната нервна система – не можеш да задържиш дори предмет в ръцете си. След като ме изписаха и продължих  вкъщи лечението  с антибиотици, получих бъбречна криза“.


Нинова посочи, че лично е видяла умората у лекарите и медицинските сестри: „Сестрите особено бяха много изтощени, защото бяха по-малко. Лекарите са на предела си, но всички бяха  много организирани и всеотдайни в работата си“


В ефира на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Корнелия Нинова разказа и за доброволческата инициатива на БСП: „Организирахме се в три групи - депутати, които ще влезем в болници с COVID отделения, такива, които ще отидат в районите здравни инспекции, и такива, които ще отидат в социалните служби. Включиха се и нашите младежи от Младежкото обединение – над 50-60 досега“. Лидерът на българските социалисти напомни и че тримата депутати-лекари от БСП вече са в болниците на първа линия – двама в Свищов и един в Шумен: „Работят всеотдайно, дават смени по 12 часа. След като гласуваме  бюджета, и учителите ни в парламентарната група ще помагат в училищата, където има нужда”.


Председателят на БСП отново припомни, че при първата вълна през март и април БСП е подкрепила правителството: „Гласувахме заедно Закона за извънредното положение и всички мерки, но не спираме да критикуваме управлението на кризата. Кризата я има. От лична гледна точка виждам, че е сериозно предизвикателство. Но управлението на кризата продължава да е хаос. Изпуснаха кризата. Провалиха се в управленските решения. Изпуснаха летните месеци, когато трябваше да се подготви системата“. Нинова подчерта, че след това управляващите са прехвърлили  вземането на решенията от страх да не носят отговорност, като това е създало хаоса.


„Правят това, защото мисленето им  е грешно. Мисленето им е мандатно и да използват кризата така, че да се задържат до края на мандата. Целта е властта – как да използват кризата, за да спечелят следващите избори. Когато си поставиш такава грешна цел няма как да успееш. Трябва да е обратното. Не е достатъчно да ги критикуваме. Трябва да сме готови да предложим решения и ние ги имаме. Алтернативата е не да мислиш мандатно и с грижа за властта и как да я запазиш, а да мислиш държавнически и с грижа за хората”, заяви пред водещия Георги Любенов лидерът на БСП.


Нинова посочи стъпките, които би направила БСП за ефективна борба с кризата: „Първо, още през юли бихме активирали Националния план за управление при пандемия от грип. Той е създаден през 2006 г., актуализиран е през 2017 година. Изключителен, професионален, подреден – с анализ във всеки регион каква е възрастовата структура на населението, каква е заболеваемостта, какви болници има. Всичко това можеше лятото да се подготви.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.