Ненужната употреба на антибиотици ще продължи и това е бомба със закъснител

Свързани новини

19.12.2023 14:57

Ненужната употреба на антибиотици е бомба със закъснител: Проф. Илко Гетов

Видян 604 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ненужната употреба на антибиотици ще продължи и това е бомба със закъснител. Това коментира заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Във връзка с новия гратисен период личните лекари да могат да издават хартиени рецепти до 1 април, проф. Гетов се опасява, че това отново може да върне старата практика на бум на употреба на антибиотици.

„Опасявам се, че ненужната употреба на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат изключително стриктни и съзнателни и максимално да ограничават употребата на антибиотици, защото България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност“, предупреди проф. Гетов.

Той напомни, че този период ще бъде временен само до 1 април 2024 г. и ще бъде използван за работа върху системата, така че тя да бъде адаптирана към практиката и да няма повече проблеми с електронното предписание.

„Амбицията ни е от 1 април всички лекарства по предписание да минат на електронна рецепта“, заяви заместник-министърът на здравеопазването.


Той коментира дали е намаляла употребата на антибиотици през този зимен сезон, когато най-често върлуват грипове и различни простуди и настинки.

„Като цяло употребата на антибиотици е намаляла, но окончателни данни нямаме. Около 28% е намаляла употребата на антибиотици за периода от началото на въвеждането на електронната рецепта“, заяви проф. Гетов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 19.12.2023 22:12

    слуги на частната фирма сзо на б гейтс, опитваща се да редуцира населението по всякакви възможни начини - отрови, наричани ваксини, криене и забрана на животоспасяващи лекарства, нови и нови детски псевдоваксини, вкарване на чужди биологични течности чрез тн нови лекарства като моноклонални антитела, статини, увреждащи стените на клетките, фалшива теория за холестерола

  • 002 Anonimen 19.12.2023 17:49

    Лъжеш. Целта да се купуват антибиотици само с рецепта е да се осмъртят скоропостижно хората от изолираните региони, които нямат достъп до близко джипи и тези без здравна осигуровка. Три пъти хванах Лайм, различни щамове. Ако тръгнех по лабораториите да ми изследват бактерията, щеше да мине месец, а до тогава тя щеше да е засегнала всички органи. Първият път ми се парализира дясната ръка - 4 опаковки Доксициклин - още при втория интейк и всичко беше ок. Вторият път почти ми спря дишането - Азакс, от същата група е,отново спасих кожата. Антибиотиците са животоспасяващи - малко да закъснееш и можеш да гушнеш букета.Особено при възпален апендикс, които докторите копнеят да оперират заради 3-те бонки. Апендикс НЕ СЕ ОПЕРИРА защото е склад за полезни чревни бактерии, прави се бактериограма и се атакува патогена. Заради простотията ви съсед почина на 40г от спукан апендицит, а моя съученичка от дивертикулит. Мога да изреждам до утре. Ай, чупка!

  • 001 Anonimen 19.12.2023 15:27

    ау, вЕрваме ви, щото тези стъкмистики ги фабрикува една дама, бивша митничарка, известна като г-жа Мазерати, внасяла тези возила на горките мутренца на подходящи мита, там сте събрани от кол и въже и каквото си решите, това си правите, скачате по главите на хиляди лекари и съответно пациенти, то не бе пръстов отпечатък, то не бе ковид ваксини в баничарки, сега страшен кахър за антибиотична резистентност

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв