Свързани новини

02.09.2016 09:33

Ненчев: Твърдението, че авиацията ни е приземена, е национално безотговорно

Видян 1469 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да се твърди, че българската авиация е приземена, е национално безотговорно. Така военният министър Николай Ненчев коментира в предаването „Тази сутрин” по бТВ изказванията на бившия шеф на ВВС и настоящ кандидат-президент на БСП ген. Румен Радев.


„Аз вече не вярвам на нито една дума на Радев. Той твърдеше на няколко пъти, че авиацията ще бъде приземена. Когато бяха БСП и служебното правителство и направи шоуто (голямото авиошоу "Това сме ние" от 2014 г.) имахме осем изправни МиГ-29. Сега имаме девет. През ноември ще получим още два двигателя от Полша – стават десет”, посочи Николай Ненчев.


Той допълни, че е обявена безпрецедентна за последните 25 г. процедура за доставка на още десет неизползвани или ремонтирани двигателя, както и за други резервни части. На този фон, според министъра, за охраната на въздушното ни пространство са необходими два изтребителя и един дежурен.


Ген. Радев излезе от армията с мотива, че политическото ръководство е взело недопустимо решение чужди самолети да пазят небето ни.


„Българските военновъздушни сили изпълняват задачата по охрана на въздушното пространство самостоятелно или съвместно с други съюзници – по закон няма възможност да предоставим въздушното си пространство”, подчерта министърът на отбраната Николай Ненчев.


Министърът посочи, че т.нар еър полисинг идва след решение на парламента от февруари и е странно, че командирът на ВВС не е хвърлил оставка тогава. „Оказва се, че български генерал не приема инициатива на Народното събрание”, посочи Ненчев и изрази мнение, че с това поведение трябва да се занимава прокуратурата.


Той допълни, че за пристигналите у нас американски самолети България няма да плаща нищо, а по-нататъшно участие на чужди машини за еър полисинг е обект на двустранни договори. Министърът подчерта, че нашите ВВС могат сами да пазят българското небе, но за пилотите е полезно да летят с колеги от други страни.


По отношение на отлаганото от години закупуване на нови изтребители, Николай Ненчев посочи, че вече има инвестиционен проект за 1,5 млрд. лв., с които да се купят десет самолета. Договорът трябва да бъде подписан до края на годината.


„Ген. Радев днес е кандидат на БСП, партията, която не подкрепя инвестиционния проект за нови изтребители. Как се чувства в тази компания, как разговаря с тези хора, които не подкрепят проекта?”, запита Ненчев. Според него за генерала е имало индикации, че се готви за политическа кариера.


Министърът не коментира скандалите, свързани със семейния статус на Радев, но отбеляза, че сегашната жена на генерала е финансист във ВВС и това е „много тежък конфликт на интереси”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак