Тя упрекна Будапеща, че забавя процеса на ратификация. "Що се отнася до въпроса за Унгария: бих искала ясно да подчертая, че . . . няма сива зона", отбеляза тя и добави, че Берлин ще окаже "любезно съдействие" на процеса на присъединяване.

Свързани новини

12.11.2022 07:56

Немският външен министър отправи предупреждение към членове на НАТО

Видян 2573 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгария и Турция трябва да престанат да блокират ратификацията на членството на Финландия и Швеция в НАТО, заяви немският външен министър Аналена Бербок, като добави, че има "кристално ясна основа" за разрешаване на присъединяването на двете скандинавски страни към военния блок.

Анкара и Будапеща отлагат процеса, като Турция изтъква опасенията си от предполагаемата подкрепа на Швеция и Финландия за кюрдския "тероризъм", докато Унгария твърди, че ще гласува по въпроса, след като разреши редица разногласия с ЕС.


На съвместна пресконференция с шведския си колега Тобиас Билстрьом Бербок заяви, че и Анкара, и Будапеща са поели ангажимент да формализират присъединяването "и точно това трябва да направят сега"

Тя упрекна Будапеща, че забавя процеса на ратификация. "Що се отнася до въпроса за Унгария: бих искала ясно да подчертая, че . . . няма сива зона", отбеляза тя и добави, че Берлин ще окаже "любезно съдействие" на процеса на присъединяване.


През май, в разгара на вайната в Украйна, Швеция, заедно със съседна Финландия, нарушиха десетилетната си позиция на неутралност и официално подадоха молба за членство в НАТО. Макар че блокът прие исканията, кандидатурата на скандинавските страни трябва да бъде ратифицирана от всички 30 държави членки, а одобрението на Турция и Унгария все още се очаква.

Анкара настоява Стокхолм и Хелзинки да положат повече усилия в борбата с "тероризма", особено с кюрдските групировки, които са забранени в Турция, като преговорите по този въпрос все още продължават.

Междувременно унгарските официални лица многократно са заявявали подкрепата си за разширяването на НАТО. В сряда Гергели Гуляш, началник на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, заяви, че унгарският парламент ще обсъди ратификацията по време на есенната сесия.


"Финландия и Швеция са наши съюзници и могат да разчитат на нас", каза той и добави, че се надява те да приключат процеса "преди края на тази година"

Унгарското правителство представи съответните законопроекти в средата на юли, но те все още не са обсъдени. Будапеща отрича, че забавя процеса на влизане, но официални лица заявиха, че няма да гласуват по въпроса, докато не приемат закони, целящи да облекчат спора с ЕС, който предложи да намали финансирането за Будапеща с около 7,5 млрд. евро (7,66 млрд. долара) поради опасения от корупция.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 12.11.2022 14:03

    Карикатурите на сегашна Германия един върху друг не могат да стигнат задника на Бертолд Конрад Херман Алберт Шпеер !

RSS

Най-нови

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, позната на киноманите по цял ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и