Немската армия не разполага нито със силите, нито с необходимото оборудване, за да защитава ефективно страната, съобщи таблоидът Bild, като се позова на свой собствен анализ на състоянието на въоръжените сили. Изданието проверява фактите в предупреждението, отправено преди повече от седмица от генералния инспектор Карстен Бройрер, най-високопоставения военен в страната.

Свързани новини

23.12.2023 16:55

Немската армия губи човешки ресурси: Bild

Видян 641 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немската армия не разполага нито със силите, нито с необходимото оборудване, за да защитава ефективно страната, съобщи таблоидът Bild, като се позова на свой собствен анализ на състоянието на въоръжените сили. Изданието проверява фактите в предупреждението, отправено преди повече от седмица от генералния инспектор Карстен Бройрер, най-високопоставения военен в страната.

През 2018 г. тогавашният министър на отбраната Урсула фон дер Лайен си постави за цел да увеличи броя на германските военнослужещи до 203 000 души до 2025 г. Сегашният министър на отбраната Борис Писториус измести крайния срок до 2031 г. и запази целта за числеността, която според някои експерти не е достатъчно висока, отбелязва Bild.

Действителният брой на военнослужещите е намалял от приблизително 183 000 през лятото до 181 383 към края на октомври, като хиляди свободни места не са попълнени. Само 0,4% от общото население на Германия са военнослужещи.

Bild се интересува кой би защитавал Германия в хипотетичен конфликт с чужда сила, намеквайки, че Москва е най-вероятният противник. Експерт, цитиран от вестника, разсъждава, че руска хиперзвукова ракета може да достигне Берлин за четири минути, докато обсъжда липсата на военна готовност в страната от ЕС.


Москва не е изразявала намерение да атакува нито един член на НАТО, като отхвърли твърденията за обратното, направени от висши западни служители.

Според таблоида германската военна техника също е в лошо състояние. Тя е намаляла до 200 основни бойни танка, като само половината от тях са оперативни, а промишлеността е в състояние да пуска само по три нови машини на месец.

Другото военно оборудване - от самолети и стрелково оръжие до радиостанции и каски - е до голяма степен остаряло, като подмяната на част от него не се очаква с години, твърди Bild. Инфраструктурата на гражданската отбрана, включително болници и бункери, е съкратена след Студената война, също като въоръжените сили.

Бройер, който беше назначен за генерален инспектор през март, обсъди състоянието на Бундесвера, въоръжените сили на страната, с вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" миналата неделя, като предупреди, че той може да се окаже неспособен да изпълнява задълженията си към НАТО или дори основната си цел - самозащита.

Под ръководството на канцлера Олаф Шолц Германия се превърна в основен доставчик на оръжие за Украйна. Някои официални лица, включително Еберхард Цорн, предшественик на Бройер, предупредиха, че Берлин отслабва сигурността си, за да подкрепи Киев в конфликта му с Москва.


Правителството на Шолц обмисля обявяването на извънредно положение, тъй като законовите ограничения върху дефицита на федералния бюджет му пречат да предостави на Украйна толкова военна и финансова помощ, колкото смята за необходимо.
 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.12.2023 23:05

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв