Свързани новини

31.08.2018 12:19

Неков иска с 50 % повече бюджет за Космическата програма на ЕС

Видян 1118 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Космическата програма на ЕС, включително и програмата на ЕС за наблюдение на Земята „Коперник“ имат голямо значение за внедряването на нови услуги, свързани с космическото пространство, които ще бъдат от полза за всички граждани на ЕС. Селското стопанство е един от основните сектори, към които приложенията на космическите технологии имат добавена стойност. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.


Приветствам предложението на ЕК за увеличаване на бюджета за Космическата програма с 28%, но имайки предвид зачестяващите природни или предизвикани от човека катастрофи в целия ЕС, трябва да си поставим по-амбициозни цели и аз бих предложил увеличение с 50% до 18,75 милиарда евро на бюджета на Космическата програма на ЕС през следващия програмен период 2021 - 2027 г.


Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков по време на обсъждане в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП на становище, относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на космическа програма на Съюза и на Агенция на Европейския съюз за космическата програма.


„Всички знаем за негативните тенденции в земеделието - все по-малко хора виждат в него потенциален поминък. Бюрокрацията и непредвидимостта на природните феномени са основни пречки. Поради тази причина аз съм на мнение, че Европейският съюз трябва да вложи допълнителни ресурси в технологии, които ще улеснят работата както на администрацията, така и на настоящите или потенциални фермери. Космическите технологии, данни и услуги се превръщат в абсолютна необходимост в ежедневния живот на европейските граждани и играят съществена роля за опазването на редица стратегически интереси.“, заяви Неков.


Той допълни, че в становището трябва да бъде обърнато внимание и на острата необходимост от бърза и точна информация относно селскостопанското производство и тук е ролята на Програмата „Коперник“, която предоставя безплатни и открити данни от наблюдение на Земята.


„Искам да обърна внимание на нуждата от по-детайлно наблюдение на почвите и земните маси. В моята страна - България често ставаме свидетели на свлачища, които са пък предпоставка за други бедствия като наводнения или инциденти. Смятам, че в дейностите на „Коперник“ трябва да се добави събиране на информация, която да следи състоянието на земните маси и качеството на почвите“, допълни Неков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв