Какво е било обсъдено на тайната среща на представители на монополиста с нересорния вицепремиер Асен Василев?

Свързани новини

09.05.2022 16:37

Нефтохим спира без руски нефт: Шефът на комбината призна, че 100% от вноса му е кремълски - цените трява да бъдат до 2,40 лв.

Видян 55886 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена рафинерия у нас Лукойл Нефтохим Бургас ще спре работа, каза председателят на Управителния съвет на предприятието Илшат Шарафутдинов пред БНР.


По думите му е възможно да се търси внос на петрол от други държави, но това ще отнеме време.



"Засега няма такава заплаха, но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме. Засега нито логистика, нито технологии са отработени", каза той и допълни, че, ако спрат танкерите, спира и Лукойл.





Всъщност, голямата заплаха, както му е добре известно не идва от блокираното от Унгария ембарго на вноса на руски нефт от ЕС, а от обратната страна на Черно море.




Очаква се днес или утре президентът на Русия Владимир Путин да получи от своето правителство неговия план и график за спиране на износа на всякакви стоки за „недружески държави”, който поиска преди 8 дни от кабинета си.




Естествено, нефтът, а също и природният газ, който Кремъл вече спря към България и Полша, се очаква да бъдат първите два номера в списъка на премиера Мишустин.


 



Експертите по международните дела очакват след бламирането от Унгария на европейското ембарго за внос на руски петрол и нефтопродукти този превантивно обявен ход на Москва да не задейства, но никой няма действителна представа какво се върти в главата на Путин и неговия премиер.





"За кратко може да има алтернативни, но дали ще извадим 90, 93 или 95 процента никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще се преработва", посочи още Шарафутдинов.




Това признание е интересно, тъй като досега доминираната от ЛУКойл Българската петролна и газова асоциация публично обявяваше, че процентът руски нефт у нас е „само 60-70%”.




По оценки на бившия финансов заместник – министър по приходните агенции, т.е. по акцизите, т.е. по горивата, Георги Кадиев, всъщност в момента процентът е 100. Руският управител на бургаския Нефтохим с неговите „90 – 93 – 95%” на практика потвърждава думите на родния експерт.




Така на практика се потвърждава и тезата, многократно излагана от 19 минути, че цените на горивата у нас са измамно завишени – в момента руският петрол се продава на реални нива 70 долара (по данни за средната цена за април на руската официална държавна статистика) с всички отстъпки, които Кремъл дава на малцината, които го купуват. Т.е. на цените от октомври или юли м.г., когато бензинът и дизелът у нас бяха по 2,39. Не по 3,26-3,27, колкото струва дизелът в София в момента – нещо, което 19 минути не престава да пише месеци наред.




В медийното пространство се появиха версии, че можем лесно да заменим руския с друг петрол, понеже дори при Тодор Живков се използвал частично и ирански. Бедата е, че и тази страна попада под ембарго.




Не е ясно доколко е използваем и друг нефт, частично употребяван в Нефтохим при соца – иракския. От една страна, тази държава и целият ОПЕК играят в момента геополитически с Русия, от друга – количествата неин износ са резервирани от по-големи държави. А от трета - не е ясно дали ремонтираните многократно за 40 г., когато действително сме имали договор със Саддам и сме внасяли иракски петрол, мощности в бургаския комбинат са още годни да го преработват.




Основен според експертите е въпросът какъв е петролът – за нашите машини се използвал по-тежък от типа на руския, а не лек, какъвто преимуществено и основно се употребява в Западна Европа.  




Колегите от БНР не попитаха шефа на борда на ЛУКойл, освен за цените на горивата, на които комбинатът е основен доставчик с над 80% от бг пазара, и за още нещо важно:



Какво е било обсъдено на тайната среща на представители на монополиста с нересорния вицепремиер Асен Василев?


 


Пламен Валентинов


 


 Снимка: Радио Бургас


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително. Във