Сряда беше вторият пореден ден, в който нефтът от най-скъпия сорт Брент падна под 100 долара за барел

Свързани новини

16.03.2022 15:10

Нефтът е с 40% по-евтин от лепването на 2,96 лв. за дизел, а руският, който преработваме е сринат с още повече

Видян 4855 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сряда беше вторият пореден ден, в който нефтът от най-скъпия сорт Брент падна под 100 долара за барел, при положение, че само преди дни достигна 139 долара. Независимо от това обаче, цените на дизела и бензина на веригите у нас са същите – стотинки под 3-те лева.




Важно е да се знаят и още няколко неща. Всъщност, от Брент са едва 20% от нефтопродуктите, които купуваме у нас. Другите 80% са монополният дял на руския и много по-евтин петрол Уралс – цената му в сряда в 15 часа беше едва 81 долара за барел. И то без отстъпките, които дават руснаците в момента, за да купува някои – като нашите вериги, изобщо от черното им злато, тъй като редица държави – от САЩ до Швеция и Финландия го бойкотират в момента. В различните дни тази отстъпка се движи от 11 до 28 долара на барел.




Важно е и друго. Няма как вече да мине оправданието за изоставане на цените по бензиноколонките ни, тъй като на тях не се отразиха дълготрайните спадове на петрола от лятото и есента. От октомври до декември например черното злато рухна по цена с 22%, а у нас цените на дизела и бензина не мръднаха.




Дори да вземем сега продавания бензин, той е от петрол, купуван при цена от 70 долара, нищо че ни го продават като да е от 139.




Измамата е ДВОЙНА, сочат сметките!




Напомняме за сетен път – останалите компоненти, които участват в ценообразуването – данък добавена стойност, данък печалба и акциз остават еднакви и не са променяни от години.




Държавата също НИЩО НЕ ПРАВИ, въпреки златната си акция в Лукойл, въпреки десетките сигнали през последната повече от половин година за спекулациите за стотици милиони лева на пазара на горива, въпреки наличието на антимонополен орган – Комисията за защита на конкуренцията. Същата и в същия състав, който НЕ намери картел на горивата у нас. Състав, на който мандатът беше удължен 2 г. с гласовете на БСП, ГЕРБ и ДПС в края на старата власт преди година.




Предлагаме ви не най-актуална, но показателна графика от преди последния спад на цените от вторник и сряда твърдо под 100 долара за барел и коментара на енергийния експерт Васко Начев:





„Когато наблюдаваме пълзящите нагоре цени на горивата по бензиностанциите е добре да знаем, че съотношението при използване руски петрол, сорт Уралс (кривата в сиво), спрямо сорт Брент (кривата в синьо) e 80/20 в полза на руския нефт.



Добре е да знаем, че акциза на дизел и бензин са най- ниските в Европа и да не ни дават за пример какво е в останалите страни.



У нас акциз: Дизел- 65ст/литър и бензин- 71ст/литър
Румъния: Дизел- 80ст/литър; бензин- 86ст/литър

Много моля от Лукойл да не ни правят на...”


 


Кирил Пламенов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 17.03.2022 11:44

    Ами, така е, като сме свикнали с бездействието на държавните институции!

  • 001 Anonimen 16.03.2022 16:08

    КЪДЕ са ДЪРЖАВНИТЕ бензиностанции "Петрол"?! А,защо са ТАМ????????????????????????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв