Заместник-градския прокурор Чавдар Пастуванов дава брифинг

Свързани новини

08.02.2022 14:33

Недопустимо е властта да ни оказва натиск индиректно чрез медиите: Прокуратурата

Видян 1990 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"По повод коментарите на премиера Кирил Петков, направени за хода на разследването на случая „Булгаргаз” искам да подчертая, че съгласно действащото законодателство обвинение се повдига след събиране на достатъчно доказателства за извършване на престъпление от общ характер.


 


Това се прави по преценка на наблюдаващия прокурор. В тази връзка представители на изпълнителната власт не следва да влияе на тази преценка. Недопустимо е изпълнителната власт да ни оказва натиск индиректно чрез медиите като ни казва кой, кога и дали да бъде привлечен като обвиняем”. Това заяви на брифинг  заместник-градския прокурор Чавдар Пастуванов.


 


По думите му всички държавни органи, представители на която и да е от трите власти, следва стриктно да спазват българското и европейското законодателство, както и да не нарушават презумпцията за невиновност.


 


"Министърът на вътрешните работи и премиерът следва да са запознати и с разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи, в т. ч. и министърът, „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването", подчерта прокурор Пастуванов.


 


Наблюдаващият делото прокурор Мариан Александров добави, че образуваното на 28 януари дело от служителите на ГД „Национална полиция” е за две длъжностни престъпления. Едното касае лица в КЕВР, нарушили или неизпълнили служебните си задължения. Другото е за лица от „Булгаргаз”. 


 


„Миналата седмица в четвъртък по наше искане успяхме да получим част от материалите от досъдебното производство. Голяма част от тях все още не са ни предоставени. Не сме се запознали


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв