“Още преди изборите казах, че единственото добро е експертно, широко правителство”, заяви в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Напомняме, че ден по-рано ПП/ДБ подновиха  разговорите с партията му за съставяне на кабинет.

Свързани новини

01.06.2023 17:30

Не сме предложили експерти, но е редно: Борисов

Видян 1984 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Още преди изборите казах, че единственото добро е експертно, широко правителство”, заяви в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Напомняме, че ден по-рано ПП/ДБ подновиха  разговорите с партията му за съставяне на кабинет.


“Мария Габриел и Николай Денков водят преговори, мисля, че са много близко до вземане на решение”, уточни той. “Все пак, докато всичко не е договорено, нищо не е договорено”, подчерта експремиерът.


"Не сме предложили експерти. От ПП искат сами да си носят отговорност, включително и с политически лица. Ние с Да, България отговаряме на техните искания. Ако има одобрени експерти от по-широк спектър и те ги приемат, това е тяхно право", каза още Борисов.


“Хубаво е да предложат и другите партии експерти”, коментира той думите на Денков, че Габриел е сложила имена на масата на преговорите. “Много е тежко времето, имат да се взимат страшно отговорни решения, не е по силите дори на една партия, винаги съм го казвал, но те имат високо самочувствие”, изтъкна Борисов.


“Съотношението на министрите на двете формации няма да е 50/50”, обяви на свой ред кандидатът за премиер на ПП/ДБ Денков преди началото на преговорите с Габриел. Засега подкрепа от друга ПГ не е търсена.


“Министърът на вътрешните работи няма да бъде излъчен от ГЕРБ”, посочи Денков. “Не отговарят на истината и твърдения в публичното пространство, че се готви чистка в системата на образованието”, добави той. По думите му ексшефът на МФ Асен Василев продължава да бъде възможният финансов министър.


"От гледна точка на бюджета много пъти съм казвал, че по-добър от него специалист, експерт, който може да направи бюджета в рамките на няколко месеца, не знам. Отново ще потвърдят, че няма никакви индикации тези апокалиптични прогнози да се сбъднат. Напротив, бюджетът отново ще бъде нормален. Предстои подготовката за т.г. и за следващата", посочи Денков. Всъщност, бюджетът вече е с 1,2 млрд. лв. дупка само за 5 месеца.


Напомняме, че в срок до 9 юни НС трябва поне да удължи с още 3 месеца вече удължения закон на миналогодишния бюджет, за което призова МС. Но парламентът нищо не прави. Служебният премиер Гълъб Донев подчерта, че това е необходимо, за да се гарантират държавните плащания.


Припомняме също, че работата на Василев в МФ при Петков-Нинова започна с точене на 9 млрд. лв. от държавния резерв, който се стопи още в първите месеци от неговото министерстване. Под негово ръководство не беше взет и заемът с 0% лихва, който след това все пак беше изтеглен, но вече на 5%, като авансово се знаеше, че ставката ще се вдигне. За тайните срещи на Василев с Лукойл, който точеше след тях 200М лв. месечно над нормалната печалба, за 30% надбавка за посредници над цените на газа, за "мъртвите души" за 150 млн.лв. в числото за украинските бежанци също да припомним.


Под ръководството на Василев бяха взети и 1,1 млрд. лв. от НЕК, които така и не се разбра къде са потънали. Средствата трябваше да отидат за земеделците, което така и не се случи и в крайна сметка не се разбра на кого точно са ги дали. Василев и Нинова като вицета на Петков.


Царуването му в МФ се запомни и с т. нар. схема 10+4%, %, при която строителни фирми, на които се дължат пари, бяха пращани „да се консултират” с кантората на Лена Бориславова и Никола Минчев, за да си получат сумите от хазната. Бизнесмените минаваха през тогавашния зам.-министър на Василев, бивш шеф и настоящ съдружник в съзвездието от фирми ГБС, но също така депутат от ПП Андрей Цеков, който сега е и кандидат за строителен министър в оповестения проекто-кабинет на ПП/ДБ. Междувременно въпросната сага продължава с мистериозен смъртен случай. 


Само преди дни при загадъчни обстоятелства загина 58-годишния топ адвокат Асен Джингов. Именно от неговата кантора влязоха във властта Лена и Минчев, а там бяха пращани и пътните строители по схемата 10+4%.

Егор Глазунов



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Со керез 01.06.2023 22:28

    Не думай! Всичките ви кадри са експерти в чорибето.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей