Запитан дали е наясно, че забележките му повтарят расистката реторика, използвана във фашистка Италия в началото на 20-ти век, министърът отговори в интервю за Corriere della Sera: "Определянето на италианците по цвета на кожата е грешка и всеки, който не разбира разликата между етническа принадлежност и раса, е глупак."

Свързани новини

21.04.2023 11:43

Не съм расист: Италианският министър на земеделието след изказване на белите националисти

Видян 1444 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида отрече да е расист, тъй като полемиката се разрасна заради коментарите му за "етническата подмяна", като подчерта, че уважава "етническата" храна и музика, предаде Политико.

Запитан дали е наясно, че забележките му повтарят расистката реторика, използвана във фашистка Италия в началото на 20-ти век, министърът отговори в интервю за Corriere della Sera: "Определянето на италианците по цвета на кожата е грешка и всеки, който не разбира разликата между етническа принадлежност и раса, е глупак."

"Уважавам музиката или етническите ястия, независимо от цвета на кожата на човека, който свири или готви", добави той.

Лолобриджида, който е член на крайнодясната партия "Братя на Италия" на министър-председателя Джорджия Мелони, предизвика национална полемика заради коментарите, които направи във вторник в речта си на конференция на синдикатите.


Във връзка с намаляването на населението на Италия Лолобриджида, която е и шурей на Мелони, казва: "Не можем да се поддадем на идеята за етническа подмяна", която той определя като "италианците имат по-малко деца, ние ги заменяме с някой друг".

"Това не е пътят напред", добави министърът на земеделието.

В момента италианското правителство обмисля мерки за справяне с дългогодишния демографски проблем на Италия: раждаемостта в страната, чийто коефициент на раждаемост е сред най-ниските в ЕС, намалява от десетилетия.

Лолобриджида се опита да изясни какво има предвид в последващото си интервю в четвъртък, като обясни, че иска да предложи "алтернатива" от името на правителството на Мелони.

"Има хора, които смятат, че ако имаме по-малко деца, начинът е да имаме повече имигранти", каза той. "Според нас вместо това първият избор е да се изгради социална система, която да създава условия за тези, които искат да доведат децата си на бял свят."

Но забележките на министъра на земеделието сякаш повтарят т.нар. теория за голямата замяна - бяла националистическа конспирация, която твърди, че белите европейци и американци са "заменени" в родните си страни от небели имигранти.

Терминът е измислен и популяризиран от френския писател Рено Камю в книга от 2011 г. и често се споменава от крайно десни експерти от двете страни на Атлантическия океан - от неуспешния кандидат за президент на Франция Ерик Земмур до водещия на Fox News Тъкър Карлсън.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Сравнително труден и напрегнат ден

Сравнително труден и напрегнат ден, най-вече в