Социалистът увери, че много сериозно се работи за решаване на проблема с броя на напускащите здравната система

Свързани новини

24.03.2022 17:15

Не може 80% от болниците да се намират в 5 града: Проф. Михайлов

Видян 1766 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Няма как за 3 месеца да бъдат решени проблемите в здравеопазването, които са се натрупали през последните 12 г., докато Борисов е управлявал страната ни”, заяви пред Евроком зам.-шефът на здравната комисия в НС и депутат от БСП проф. Георги Михайлов. Той определи поведението на ГЕРБ в сектора като вредно за България.



„Медицинските работници винаги са били гръбнакът на здравеопазването, но през годините много неща се промениха в здравеопазването и за съжаление - не към добро”, констатира Михайлов.



Той отбеляза, че сред ключовите проблеми в сектора са остаряването на кадрите, липсата на медицински сестри и лични лекари, както и липсата на отделни специалности. Напомняме, че според Индекса на болниците над 60% са медиците у нас са на повече от 50 г.



В момента средната възраст при лекарите в България е 53 г., за джипитата - 56 г.”, отчете шефът на БЛС Иван Маджаров преди дни. Общо те са 31 000, повечето жени, но само 18% са от 31 г. до 50 г. По прогноза през 2022 г. 7966 лекари ще бъдат в пенсионна възраст, през 2028 г. - 12 400 лекари, през 2032 г. - 16 000, което се равнява на 54%.



И в момента 73% от шефовете на лечебни заведения у нас отчитат, че в болницата, за която отговарят, има недостиг на лекари, а 90% казват, че има недостиг на медицински сестри.



„Това подсказва, че структурата на здравеопазването, с изключение на няколко бутикови болници, които години наред се показваха по телевизията, е лишена и от своята плът”, коментира проф. Михайлов.



Той увери, че много сериозно се работи за решаване на проблема с броя на напускащите здравната система. И заяви, че е необходима подходяща среда, за да могат тези хора да се почувстват спокойни за собствените си кариери и семейства.



“Огромна част от сестрите, които работят в болничната мрежа и доболничната помощ са в застрашително висока възраст. Този проблем би могъл да се реши само с дългосрочна визия, защото дори едно завършено обучение по медицина може да трае до 10 г.”, добави още депутатът.



По отношение на здравната карта народният представител от левицата каза, че е "изключително неудачно" 80% от болниците да се намират в 5 града. „Същата тази здравна карта беше предмет на дискусия, поставена много сериозно от БСП, като единствена опозиция в 44-о НС. Това отношение към здравеопазването не е станало за последните 3 месеца, а е плод на управлението на ГЕРБ, защото броят на частните лечебни заведения се разрасна неимоверно именно по тяхно време”, допълни още той.



Припомняме, че 1/3 от всички лекари са в София, а Северозападният район е с най-малко специалисти. В областите Смолян, Видин, Ямбол, Кърджали най-голям проблем с липсата на кадри.



„Трябва да бъдат създадени условия и едно от нещата, за които ще настояваме е да бъде засилен до голяма степен регионалният принцип в здравеопазването. Така ще бъдат създадени условия за квалифицирана медицинска помощ във всеки един регион”, категоричен бе проф. Михайлов.



Мнението му за клиничните пътеки е, че те са остаряла форма на финансиране и е необходима много внимателна оценка на стойността на здравеопазването, след което да се премине към възможността за пилотни болници, в които чрез така наречените диагностично свързани групи, да се реши проблемът с финансирането.



„Бюджетът за здравеопазване в рамките на последните 10 г. е нараснал повече от 4-5 пъти и независимо от това, то е сериозно неефективно”, заяви депутатът. Той допълни, че в България има цели региони, където човек много трудно може да си намери личен лекар.



В заключение проф. Михайлов заяви, че трябва да се работи върху единна система на специализация и изрази надежда за нейното осъществяване в рамките на следващите няколко месеца.




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.03.2022 20:24

    Що да не може бе чичо? Нали болниците са на ваши хора, елитни цигански кланове на БКП? Нещо да кажеш чичо за клиниката на Папуров в Търговище? Заради нея са закрили болницата в Попово.Кланът Папурови (цигани кошничари),до колкото знам, върлува в този градец още от времето на незрелия циганизъм.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.