Екипите на компетентните институции работят “по анализа на злонамерените действия и оценка на засегнатите системи”

Свързани новини

20.04.2022 17:15

Не хакери, а липсата на пари бави пенсиите и добавките

Видян 3967 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Няколко поредни дни опашки задръстват пощенските клонове в страната. Пенсионерите се редят за великденските си добавки, някои от тях са връщани по 2-3 пъти, а от Български пощи заявиха, че информационните им системи са станали обект на “сериозна кибератака” и това причинило хаоса. Според дружеството именно така се блокира изплащането на пенсиите и бонусите, но запознати твърдят, че причината всъщност е в елементарната липса на пари. За това подсказват и сроковете: вече поне 5 работни дни, хакерските проблеми се решават за ден-два.


 


“Имахме хакерска атака в Българските пощи, точно когато трябваше да изплащаме по 70 лв., това не ни спря”, похвали се премиерът Кирил Петков преди заседанието на МС. От Български пощи обаче съобщиха, че след “удара” някои услуги директно са спрени и ще бъдат възобновени после.


 


Екипите на компетентните институции работят “по анализа на злонамерените действия и оценка на засегнатите системи”. През това време стотици възрастни хора се оплакват, че са връщани по 3-4 пъти до пощенския клон, за да си получат парите.


 


Всичко това изобщо не е заради хакерството, а проблемът е съвсем друг. Оказва се, че в хазната няма пари, които да бъдат превеждани и не е ясно къде са те. Това пролича още, когато вместо със самите пенсии, както е било над 30 г., Великденските добавки започнаха да се изплащат седмица по-късно. А депутатът от мнозинството Вл. Панев написа, че вземали от резерва!


 


Напомняме, че от месец вече има приет национален бюджет. Освен това пенсиите са предвидени в годишния сметкоплан на НОИ, заедно с добавките. Още на 23 февруари пък мина на второ четене и бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Тогава министърът на финансите Асен Василев нарече документа „инвестиционен и социален“. Парите са заложени по всички разчети на държавата, но не става ясно къде са те сега.


 


Припомняме, също, че според соцбюджета пенсиите трябва да бъдат увеличени от 1 юли с 6,1%. Инфлацията заличи скока още преди въвеждането му, вече е двойно по-висока, а до юли -сигурно и тройно! Не е ясно и дали ще има средства за скока.


 


В същото време фискалният резерв на България е на критично ниско ниво, незапомнено през последните 20 г. – 4 757 675 000 лв. при абсолютно дъно от 4,5 млрд. лв., сочат данните от официалния баланс на Управление Емисионно на БНБ.


Той е стопен с рекордните 4 256 545 000 лв. само за времето от 25 февруари до 8 април -  т.е. веднага след приемането на соцбюджета. Това число е повече от целия бюджет за образование на страната за година или бюджетите за МВР и отбрана, взети заедно.


 


При това трябва да се има предвид, че заедно с тези изгребани повече от 4 и1/4 млрд. лв., кабинетът на Промяната е взел през този период нови държавни заеми за 1,5 млрд. лв. И е принудил Националната електрическа компания година и 9 месеца по-рано да погаси 1,2 млрд. лв. към хазната.


 


Така само за месец и половина, извън разходите по бюджета на страната, са похарчени 7 млрд. лв. отгоре и изобщо не е ясно за какво са отишли 2/3 от тези пари. Погасеният в същото време в края на март държавен дълг е едва 1,275 млрд. евро (2,5 млрд. лева). За 4,5 млрд. не е ясно за какво са похарчени. Добавките към пенсиите за Великден са едва 170 млн.лв. или 4% от "изпарилата се" сума.



Напомняме, че заради инфлацията, кабинетът повиши и приходите от данъци. Ако ли пък Бг Пощи не може да се справи наистина, най-накрая да бъде уволнен отдавна заслужилият го директор Дънешки. Има поне 100 причини.




Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 21.04.2022 08:02

    И при това положение ще помагаме финансово на Украйна...

  • 001 Anonimen 20.04.2022 23:14

    Престъпната шайка на гастрольорите трябва да бъде разследвана и съдена. Ошушкаха хазната, задръстиха ни със десетки милиарди заеми, а народа при тях стана все по-беден и мизерен. Радев да си носи греха за тяхното пласиране и измамата с машините

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще