Два изтребителя Миг 29 руско производство на полските ВВС прелитат над и под два изтребителя F-16 американско производство на полските ВВС по време на авиошоуто в Радом, Полша, на 27 август 2011 г.

Свързани новини

09.03.2022 09:24

"Не е приемливо" Полша да дава самолети за Украйна : Пентагонът

Видян 1754 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Пентагонът отхвърли изненадващото изявление на Полша, че ще предостави на Съединените щати своите изтребители МиГ-29 за използване от Украйна, като получи насреща американски Ф-16 - рядка проява на разногласие между съюзниците от НАТО, които се стремят да подкрепят украинските изтребители, като същевременно избягват въвличането в по-широка война с Русия, съобщава Асошейтед прес.


Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че изявлението на Полша, че възнамерява да достави 28-те самолета в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, повдига въпроса за перспективата военни самолети да напуснат база на САЩ и НАТО и да летят във въздушното пространство, владяно от Русия в конфликта с Украйна.


"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е приемливо", заяви Кърби в изявление.


Предложението за  подарък от още военни самолети се разглеждаше като  стимул за украинците, които вече две седмици са подложени на руска атака. Но това също така повишава риска от разширяване на войната извън Украйна.
 
Русия заяви, че подкрепата за военновъздушните сили на Украйна би била равносилна на присъединяване към войната и може да предизвика ответни действия.
 
 
Служителите на Белия дом бяха изненадани от полското съобщение за МиГ-овете, пише АП. Според запознат с разговорите, предложението не е било повдигнато по време на разговорите с държавния секретар Антъни Блинкен, който неотдавна беше в Полша.


Американският служител, който говори при условие на анонимност, заяви, че представителите на Белия дом не смятат, че предложението ще реши лесно логистичните предизвикателства, свързани с предоставянето на самолети на Украйна.


Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви пред законодателите в Сената по време на изслушване за кризата в Украйна, че е научила за плановете на Полша едва, докато е пътувала за изслушването, състояло се през нощта на вторник срещу сряда европейско време.


"Доколкото ми е известно, то не е било предварително консултирано с нас", каза Нюланд пред сенаторите.

 
 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се