Стою Стоев

Свързани новини

16.06.2023 15:30

Не е на дневен ред промяна на процедурата, по която да се избира нов главен прокурор: Стою Стоев

Видян 617 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„За премахване на фигурата на главния прокурор почти сигурно се изисква Велико народно събрание. Не е на дневен ред промяна на процедурата, по която да се избира нов главен прокурор. В обикновено народно събрание може да се промени и Конституцията, може и Законът за съдебната власт да се промени. Целим укрепване на независимостта на съдебната власт, това се постига и чрез промени в правомощията на главния прокурор”, заяви Стою Стоев, председател на правната комисия в 49-ото Народно събрание в предаването Твоят ден по NOVA NEWS.

По думите му в настоящото Народно събрание може да се стигне до промяна в Конституцията. Реална съдебна реформа за разделяне на ВСС, промяна на функцията на главния прокурор и намаляване на неговите правомощия може да стане и в обикновено Народно събрание, обясни юристът.

Той разказа идеята за промени във Висшия съдебен съвет (ВСС). ВСС, който отговаря за съдиите и прокурорски съдебен съвет за прокурорите и следователите. При промяната изискването е членовете на ВСС да не са действащи съдии, прокурори и следователи. Другата идея е за ограничаване на правомощията на главния прокурор. За намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 3 г., Стоев обясни, че това би било прекалено къс срок, може да се намали на 5-годишен мандат. Всички тези промени трябва да бъдат направени чрез промяна в Конституцията, допълни председателят на правната комисия в парламента.

За искането на имунитета на съпредседателя на ПП Кирил Петков Стоев обясни, че прокуратурата преди година и половина е излязла със становище, че обвинението към него не е престъпление.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион