„България не е участвала в определянето на броя на К19 ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес бяха включени само 5 държави, членки на ЕС. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението“, обясни д-р Меджидиев.

Свързани новини

20.03.2023 18:03

Натискат ни да купим още 7 млн. непотребни К19 ваксини: МЗ

Видян 4602 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“За България е планирано много голямо количество препарати срещу коронавирус, които не са ни нужни”, заяви пред bTV служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. “Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас да закупим още 7 млн. дози”, алармира той. Според него усилията на МЗ в момента трябва да бъдат насочени към имунизацията на децата срещу варицела и морбили, което наистина е актуален проблем.


„България не е участвала в определянето на броя на К19 ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес бяха включени само 5 държави, членки на ЕС. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението“, обясни д-р Меджидиев.


“Пари на вятъра се оказаха закупените препарати срещу коронавирус", заяви преди седмици и съветникът на здравния министър Аркади Шарков. “За миналата година са бракувани 2,3 млн. платени К19 ваксини, а за тази година се очаква те да са още 2,8 млн.”, отчете той.


Шарков посочи, че последният договор за препаратите е подписан през 2021 г., когато епидемиологичната обстановка е била много по-различна и това е довело до поръчката на големи количества от тях. Съветникът в МС отбеляза, че България е заела принципна позиция, подкрепена от Полша, Чехия и Литва, че тези количества трябва да бъдат предоговорени.


Той припомни и за делото, което води The New York Times (NYT), за отказ да бъде предоставена комуникацията между шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен и представител на Pfizer. Изданието иска документите заради съмнения, че комисията е договорила по-големи количества от нужното, но без резултат.


Напомняме, че според данни на МЗ 1/3 от купените от България ваксини срещу К19 вече са дарени и бракувани, което струва 100 млн. лв. на данъкоплатците.
Общата стойност, която платихме за тези препарати е в размер на 345 765 554 лв.


България авансово погаси доставката на 2 710 904 дози, от които половината - 1 319 864 броя, все още не са доставени, а са предвидени за последното тримесечие на м.г. Статистиката сочи, че  досега са използвани под 5 млн. дози, а други 6 млн. са подарени и бракувани и около 9 млн. от тях са неизползвани. Отписаните е ваксини през 2021 г. и 2022 г. са 850 730 броя на производителите Astra Zeneca и Moderna.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!