01.08.2022 16:08

Напрежението между Китай и Тайван нараства

Видян 3408 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четири самолета на ВВС на Китайската народноосвободителна армия са навлезли в идентификационната зона на въздушната отбрана на Тайван, съобщи министерството на отбраната на Тайван на сайта си. Става въпрос за 4 изтребителя J-16, които са облетели водите югозападно от острова. Тайванските военновъздушни сели са отговорили с радиопредупреждения и разгръщане на противовъздушни ракетни системи.


Навлизането на китайските самолети е част от поредицата събития от възникналото напрежение между Китай и Тайван, на фона на педстоящото посещение в региона на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.


Тя е начело на делегация на Конгреса в Индо-тихоокенаския регион, която днес пристигна на посещения в Сингапур, а в плановете са още Малайзия, Южна Корея и Япония. Но телевизия CNN съобщи, че макар първоначално да се бе отказала Пелоси все пак ще посети и Тайван.


САЩ изпращат по-близо до Тайван свои самолетоносачи, разположени в региона, заради възможното пристигане на Пелоси на острова. Според японският в."Никкей" американските военни искат да създадат "буферна зона" за евентуалното пристигане на председателя на Камарата на представителите.


Посещението на Пелоси изглежда ще се осъществи, въпреки предупрежденията от страна на служители от администрацията на президента Джо Байдън, които се опасяват от реакцията на Китай на подобно високопоставено посещение. В материала на CNN се казва още, че американските военни работят денонощно, за да следят всяко движение на Китай в региона и да разработят план за осигуряване на безопасността на Пелоси, заради която вчера Китай излезе с остро изявление по повод предстоящата визита:


Миналия четвъртък пък китайският президент Си Дзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън, че относно Тайван Вашингтон трябва да се придържа към политиката на "единен Китай" (тоест, че може да съществува само една китайска държава) и затова "да не си играе с огъня".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и