Свързани новини

10.02.2021 15:52

НАП не пипа укриващите милиарди в Швейцария, Панама, а сега и в Люксембург: Биволъ

Видян 7707 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАП, която удържа жалките помощи, които уж се отпускат на затворените бизнеси за 1000 - 2000 лв. закъснели данъци от миналия месец, не търси милиардите български пари, които международни разследвания разкриха в чужди трезори и офшорни зони, става ясно от публикация на Биволъ. Сайтът, който заедно с Монд и други авторитетни евроиздания стои в основата на разследването OpenLux е изпратил въпроси до НАП във връзка с издирените от журналистите на 1 000 000 000 лева, препрани в Люксембург, член на ЕС като нас от родни олигарси, магистрати, политици.
От отговора се разбира, че такава информация не е търсена системно от българските данъчни. Получени са 3 спонтанни, сиреч непоискани, доклада от Люксембург, което оттам е направено автоматично по линия на европейската директива 2011/16/ЕС.
Реален резултат не се съобщава. НАП разкрива само свършеното на база на общите данни от целия международния обмен на данъчна информация – 502 проверки,  само 15 ревизии и смешните 10 млн. лв. установени недекларирани доходи от източник в чужбина, т.е. 1 млн.лв. данъци, които обаче не е ясно дали са събрани. Става дума за период от цели 3 години 2018 – 2020 г. А само от Люксембург хазната ни има да прибира поне 100 000 000 лв.
„Вече няколко гръмки скандала и разкрития за чуждестранни активи и сметки на българи потъват в НАП и в Прокуратурата като в плаващи пясъци без никакви видими резултати. Реакцията е или мълчание, или, но само ако много се разшуми, политически изявления и закани за безкомпромисни действия на държавата. Тези закани бързо отшумяват и се забравят, а реалните действия водят до задънена улица. Припомняме най-ярките случаи от последните 10 години:



Швейцарският диск



Става дума за данните, получени от немските данъчни власти за сметки в Лихтенщайн и Швейцария, които те са искали да споделят с българските си колеги, но не са получили нито едно официално запитване от българска страна.
Това, което видяхме на днешната среща, потвърждава цифрата от над 200 млн. евро влогове. Доклад ще бъде даден на премиера Бойко Борисов, парламента и службите”, обяснява при получаването на данните през март 2010 г. тогавашният шеф на НАП, а после депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов.
Биволъ се поинтересува от съдбата на този диск с питане по ЗДОИ и стана ясно, че немците специално са поканили Красимир Стефанов и четирима експерти, на които са показали данните. Разяснили са им, че за да се получи информацията за всеки вложител е достатъчно да се прати аргументирано и индивидуализирано питане: три имена, дата и място на раждане, причина да се иска информацията (данъчно или наказателно разследване).
Българската държава обаче не е пратила нито едно запитване. Няма доклад до тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Всичко е потулено.

Панамските документи



В разгара на гръмкия световен скандал породен от разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти тогавашният финансов министър Владислав Горанов обеща проверки за произхода на парите и платени ли са данъци, припомня в. Банкеръ.
От НАП заявиха, че ще искат информация от Международния консорциум на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 няма такава държава 10.02.2021 20:48

    Не случайно я държат тази подлога Галя Димитрова и то на доста голяма заплата и на всичко отгоре всяка година с по няколко стотин увеличение и бонуси по десетки хиляди годишно. Тази жена, която проспа и не събра 20 милиарда, сиреч ощети хазната и заради нейната некадърност изтекоха данните на 5 милиона българи, за което ни отрязаха и в общоевропейските с-ми във всяка друга държава би била зад решетките за дълго с пълна конфискация на всичко от корупция и рушвети

  • 002 Тихомир Томов 10.02.2021 19:44

    Херо Мустафа едва я удържат да започне разследването ....................

  • 001 Anonimen 10.02.2021 16:33

    Не случайно скриха Вл.Горанов зад завесата. Но затворът ги чака.

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако